2 Kasım 2008 Pazar

Çikolatalı Sufle (PDÇE 29)

Çikolatalı Sufle aramasına dalmışken en partik ve en az malzemeyle yapılması sonucu Evcinin sayfasında ulaştım çookkkk eski bir tarif 2006 dan kalmış. Çok pratik bir tarif hemen başladım yapmaya karıştırdım çırptım ve attım fırana birkaç dakika sonra baktım ki ooofffff ne güzel kabarmışlar soğutmadan bir kaşık aldım attım ağzıma hımmmm nefisss olmuştuu.tarifi aynen aktarıyorum..
ayrıca bu tarifi Karabiberimutfaginın düzenlediği etkinliğine gönderiyorum kendise kolaylıklar diliyorum.


Çikolatalı Sufle
Malzemeler:

  • 85 gr. bitter çikolata (ben sütlü kullandım)
  • 1/3 su bardağı (60 gr.) tereyağı
  • 2 adet iri yumurta (Sarısı ve beyazı ayırılmış)
  • 1/8 tatlı kaşığı (Yarım çay kaşığı) krem tartar (olmadığından dolayı 1-2 damla elma sirkesi kullandım)
  • 1.5 yemek kaşığı toz şeker (Tarifte superfine sugar kullanılıyor. Yabancı reçetelerde çok rastlanan ve özellikle pastalarda kullanılan bu şekerden bizde yok. Superfine sugar: toz şekerden daha ince ve pudra şekerinden daha kalın şekilde öğütülmüş bir şeker. Bildiğimiz toz şekeri bir öğütücüde biraz öğüterek benzer sonuca ulaşabiliriz. Aksi taktirde, özellikle sufle kabına serptiğimiz toz şeker kıtır kıtır ağıza gelir.)

Yapılışı:

  • Sufle kaplarını (toprak küveç kaplarından yaptım) tereyağıyla iyice yağlayıp, içlerine birer tatlı kaşığı toz şeker serpin. Kabı sallayarak toz şekeri sufle kabının tabanına ve yan yüzeylerine bulaştırın. Ters çevirerek fazlasını dökün.
  • Çikolatayı ve tereyağını benmari usulü eritin. Yani: Bir sos tenceresine 2 parmak yüksekliğinde su koyun ve kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca üzerine cam bir kase oturtun. Kasenin tabanının suya değmemesine dikkat edin.
    Bu cam kasenin içine çikolatayı, tereyağını koyun ve tamamen eriyene kadar pişirin. İyice eriyen bu karışımı ılıması için bir köşede bekletin.
  • Ayrı bir kaba koyduğunuz yumurta beyazlarını, orta hızda çalıştırdığınız mikserle çırpmaya başlayın.
  • Bembayaz olup, kabarıp, kıvamına ulaşıncaya kadar, yaklaşık 1 dakika çırpın.
  • Ardından krem tartarı ekleyin ve mikserin hızını arttırıp karıştrmaya devam edin. Şimdi üzerine azar azar toz şekeri ekleyin ve bir yandan mikserle karıştırmaya devam edin.
  • Yumurta akının kıvamı tuttuğunda karıştırma işlemini durdurun ve mikseri ortadan kaldırın.
  • Yumurta sarılarını çikolatalı karışıma ekleyin ve karıştırın.
  • Çırptığınız yumurta beyazının 1/3' ünü çikolatanın üzerine dökün. İyice karıştırın.
  • Ardından, kalan çırpılmış yumurta akını ekleyin ama bu sefer nazikçe ve azıcık karıştırın ki yumurta akı sönmesin.
  • Hazırladığınız bu malzemeyi sufle kaplarına( ben 2 adet toprak güveç kabına paylaştırdım tam geldi) paylaştırın ve önceden 200 derece (Turbo fırınlarda 180 derece) ısınmış fırında 8-10 dakika kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpin , hemen tükeymeye bakın yoksa sönüveriyorlar.ama yinede tatları nefisti.
Afiyet Olsun.

8 yorum:

yeşim dedi ki...

en sevdiğim ve yapmaya cesaret edemediğim sufle tarifi aldım deniycemm

ellerine sağlık
sevgilerr

neseersoy dedi ki...

en çok sevdiğim tatlıların başında geliyor , hiç yapamdım ama bu kadar övgüye denemem lazım.
ellerine sağlık.
sevgilerimle

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

MERHABA Canımcım;
29. Ev sahibemiz olan semiha (karabiberinmutfagi.blogspot) arkadaşımıza olan destegin ve tarifin için bende Porselen demlik ailesi( http://birdemliksohbet.blogspot.com ) olarak teşekküre geldim .ELLERİNİZE SAGLIK
Sevgilerimle SEVİL SAHİN
Bu bir duyurudur :eger daha önce yolladıysam kusura bakma arkadaşım ne kadar cok duyurulursa o kadar cok katılım olacaktır şimdiden bu duyurumu yayınladıgın için tşk ederim
MERHABALAR CANIM ;
ARTIK GELENEKSEL HALE GETİRMEYİ PLANLADIĞIMIZ İSTANBUL BULUŞMALARININ 3 .SÜNÜ GERCEKLESTİRECEGİZ DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN 8 KASIM 2008 SAAT 14:00 DE BAKIRKÖY GALERİA DA ALT KATINDA MADODA BULUŞACAGIZ SENİDE ARAMIZDA GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYARIM .
DAVET ETMEYİ UNUTTUGUM YADA YETİŞEMEDİM TÜM İSTANBULDAKİ SİTE SAHİBİ DOSTLARIM HEPİNİZİ BEKLİYORUM GELMEK İSTERSENİZ EGER YORUM KISMINA TELEFON VE İSİMLERİNİZİ BIRAKMANIZ YETERLİ OLACAKTIR İSTERSENİZ MSN ADRESLERİNİZİDE YAZABİLİRSİNİZ. YORUMLARIM ONAYLIDIR VE KESİNLİKLE YAYINLANMAYACAKTIR. LÜTFEN BANA OLUMLU YADA OLUMSUZ YORUM BIRAKINIZ
SEVGİLER BİRDEMLİKSOHBET SEVİL

hdidem95 dedi ki...

ay bende mutlaka denemeliyim çok güzel olmuş canım ellerine sağlık bende kremtartar bulamadığım için sirke kullanırım artık napalım:))sevgiler

aslihansahin.blogcu.com dedi ki...

Ellerinize sağlık.Sufleler nefis kabarmışlar.Etkinlikte gördüm bakmadan geçemedim.sevgilerimi bırakıyorum...

sarımutfak dedi ki...

nefis olmuş canımya
ne güzel kabarmış öyle
ellerine sağlık
iyi bir hafta dilerim
sevgilerimle

PORSELENDEMLİK CAY SAATİ dedi ki...

CANIM COK TESEKKURLER ETKİNLİGİMİZE KATILDIGIN İCİN

ELLERİNE SAGLIK...

TARİFİNİ ETKİNLİK BASLATAN OLARAK BENDE ANA SİTEDE YAYINLADIM..BAKABİLİRSİN..

www.porselendemlik.com

birdilimdus dedi ki...

Nedense sufleyi çok sevmeme rağmen bir türlü yapmadım, ama seninkiler harika olmuşlar, bayıldım görüntülerine,

Sevgiler,
Evren

Etiketler