14 Ocak 2014 Salı

Trileçe


Feshane Rumeliler gününde gördüğümden beri aklımda kalan Arnavut tatlısı Trileçe ' yi sonunda yaptım
sizde hafif , sütlü ve pratik bir tatlı yapmak isterseniz hemen deneyebilirsiniz.Üzerindeki karamel bence hazır olanlardan kullanılabilir çünkü daha koyu kıvamlı tarifteki karamel de güzel ama tereyağ olduğundan dolayı biraz üzeri donuk donuk oldu ama yine de deneme değdi.

Trileçe Arnavutça ' da üç sütlü manasına geliyormuş .Yapımında manda sütü, keçi sütü ve inek sütü kullanılıyor , un ile yapılan hafif bir keki var ve üzerine karamel sosu dökülüyor.


Malzemeler:

  • 10 ad yumurta
  • 10 yemek kaşığı toz şeker
  • 10 yemek kaşığı un
  • 1 pk kabartma tozu
  • 2 pk vanilya
Şerbeti:
  • 1 lt süt
  • 500 gr süt kreması
Karamel Sosu:
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 200 ml krema (1 pk)
  • 75 gr tereyağ
Veya
  • Hazır karamel sosu
  • Yumurtaların beyazı ve sarısı ayrılır , toz şekeri yumurta beyazlarının içine ilave ederek kar haline gelene kadar çırpın , ayırdığınız sarılarıda ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Sırasıyla un , kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin
  • Kek hamuru yağlanmış tepsiye döküp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15-20 dk pişirin.
  • Kek piştikten sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın
  • Diğer tarafta süt ve kremayı karıştırıp tencerede biraz ılıtarak şerbeti hazırlayın , çok kaynatılmayacak ısıtılacak
  • Kekimiz soğuduktan sonra şerbeti üzerine dökün ve 1-2 saat şerbeti iyice çekmesi için kenarda bekletin
  • Karamel sos için ayrı bir tencereye toz şekeri koyun ve eriyene kadar karamelize edin ara ara tahta kaşıkla karıştırın, şeker tamamen eriyip göz göz olunca kaynamaya başlayınca 1-2 dk kısık ateşte tutup ocağı kapatın ve tereyağ ile kremayı ilave edip sürekli karıştırarak şekere yedirin.
  • Ilıdıktan sonra tatlının üzerine dökün
Not:
  • Kek ve şerbet ılık olucak şekilde ıslatın
  • Kek sıcak iken şerbeti dökerseniz tatlınız çamur gibi olur.
  • Karamel sosunu servis edeceğiniz zaman dökün yoksa içine işliyor
  • Hazır karamel sos kullabilirsiniz ama bazı  markaların sosları biraz koyu olduğundan dolayı ayrı bir kabın içinde sosu bir miktar su ile çırpın akışkan bir kıvam elde edip dökebilirsiniz.
Afiyet Olsun.

İnstagram / lezzetduragi
Twitter / lezzetduragi

3 yorum:

Unknown dedi ki...

ya gercekten lezetli oluyomu yapmaya değermi bi cok yerde sür kaynatılıyor deniliyor insanın kafası karışıyo ama sizin tatifinizi beğendim :)

lezzetduragi dedi ki...

Fatoş hanım teşekkürler ben sütü kaynatmıyorum krema ile karıştırıp biraz ılıtıyorum hafif bir tatli oluyor tavsiye ederim

Pelin Ülger dedi ki...

Merhaba, Önce Ahududu soslu tarifinizi gördüm. Ben karamelli tarifi aradığım için bu tarifinizi daha sonra buldum. İkisi arasında keklerinde ciddi fark var. Ahududuluda yağ ve sıcak su ekleniyor. Hangisi daha iyi (?) oluyor? Ne dersiniz? Nasıl bir fark yarattı yağ ve sıcak su?
Çok teşekkürler.

Etiketler