25 Kasım 2014 Salı

Ahududu Soslu Trileçe & Triliçe -Arnavut Tatlısı & Balkan Tatlısı


Triliçe aşkına bir anda Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasi gibi Trileçe ' de tüm tatlıcılarda yerini aldı patlama yaşanadı , neredeyse herkez bu tatlıyı denedi ve tattı sonuç olarak lezzetli :)

Sütlü ve hafif bir tatlı olmasının yanı sıra sosu opsiyonel ağız tadınıza göre Karamelli , Ahududu Soslu , Nutellalı veya Çikolatalı olarak denenebilir ben şimdilik karamelli ve ahududu soslu denedim sonuç iki çeşit te nefis oldu :)



Malzemeler:
  • 5 adet yumurta
  • 1,5 su bardagı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardagi sıcak su
  • 1,5 su bardagi un
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • Borcamı  yağlamak için 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
Süt Kremalı Şerbet:
  • 3 su bardagı Pınar süt
  • 400 gr Pınar krema (2 pk )
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
Sos için:
  • 2 su bardagı kadar ahududu sosu (Hazır)
  • veya
  • Çilek reçeli -- kullanmak için 1,5 su bardagı kadar receli 1/2 su bardagı su ile biraz ılıtıp blendırdan geçiriyoruz akışkan bir kıvam elde edip üzerini bu şekilde de süsleyebilirsiniz
Yapılışı:
  • Şeker ve yumurta mayonez kıvamına gelene kadar yaklaşık 5 dk mikser ile çırpılır.
  • Sıvıyağ ve su ilave edilerek çırpılmaya devam edilir.
  • Toz malzemeler ayrı bir yerde elenerek yumurta karışımına eklenir ve mikserin hızı düşürülerek homojen bir kıvam elde edene kadar çırpma işlemi devam eder.
  • Borcam yağlanır ve karışım içine dökülür
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yhaklaşık 40-45 dk kadar pişirilir, kürdan yardımı ile kontrol edilip için çekmiş ise fırında çıkartılır ve hertarafının eşit ıslanması için üzeri kürdanla delinir, istenen şekilde dilimlenir ve soğutulur
  • Süt şerbeti için sütümüz tencereye dökülür üzerine krema ilave edilir kısık ateşte krema eriyip karışım ılımaya başladıktan sonra ocağın altı kapatılır ve tatlımız ılıdıktan sonra şerbet üzerine dökülür kekimiz şerbetini çektikten sonsa sosla süslenir
NOT
  • Reçel kullanılacaksa Şerbete şeker ilave edilmeyebilir.
  • Tatlımız piştikten sonra fırından alınıp bir süre ılıması için bekletilir.
  • Süt ve Krema karıştırılıp kısıp ateşte biraz ılıtılır çok kaynatmanıza gerek yoktur
  • Kek ve ve Süt şerbeti ılık olmalıdır.
  • Verdiğim tarif dikdörtgen bir borcama tam gelmektedir.Kesim şeklinize göre adet değişiklik gösterebilir.Ben orta boy kare şekilde kestiğimde 15 adet çıkmaktadır.
  • Sosu servis edeceğiniz zaman dökün yoksa sosu içine çekiyor
  • Kek sıcak iken süt şerbetini dökerseniz tatlı çamur gibi olabilir.Ilık olmasına dikkat edin
  • Hazır karamel sos kullabilirsiniz ama bazı  markaların sosları biraz koyu olduğundan dolayı ayrı bir kabın içinde sosu bir miktar su ile çırpın akışkan bir kıvam elde edip dökebilirsiniz.
Afiyet Olsun..


4 yorum:

akasyakokusu dedi ki...

Aynen bende nereye baksam Trileçe tatlısını görüyorum..Hiç yapmadım denenecekler listemde...Akşam bile sabaha yapsam diyorum hep bir bahane çıkıyor..Neyse bir dilim alayım gözüm kalmasın. :)))

lezzetduragi dedi ki...

Hafif bir tatlı afiyet olsun şimdiden

Adsız dedi ki...

Trilece yi yarına yapıcam da kremalı karışımı yarın mı dökmeliyim yoksa bugünde dökebilirmiyim

lezzetduragi dedi ki...

Merhabalar yapınca dokun bence daha iyi ceker

Etiketler