17 Mart 2016 Perşembe

Trileçe & Çikolatalı & Ahududulu & Karamelli Triliçe Balkan Tatlısı



Bir çok denemem oldu ama bu son tarif üstelik en az malzeme ile yapılan üst sosunu çeşitlendirmek tamamen ağız tadınıza bağlı ben üç sosu denedim ama bizde en çok tercih edilen Karamel bu gün size tek tarif vericem 3 soslu resimleri eklicem siz hangisini isterseniz onu deneyebilirsiniz.


Trileçe Arnavutça ' da üç sütlü manasına geliyormuş .Yapımında manda sütü, keçi sütü ve inek sütü kullanılıyor , un ile yapılan hafif bir keki var ve üzerine karamel sosu dökülüyor , 3 sütü de aynı ayna bulmak mümkün olmadığınından krema ve süt karışımı ile bir şerbet elde ediyoruz ve yine sonuç harika.


Sütlü ve hafif bir tatlı olmasının yanı sıra sosu opsiyonel :) ağız tadınıza göre Karamelli , Ahududu Soslu , Nutellalı veya Çikolatalı olarak denenebilir .



Malzemeler:(18x30 cm cam borcam da yaptım)
  • 5 adet yumurta
  • 1,5 su bardagı toz şeker (200 ml bardak)
  • 2 su dolusu bardağı un  (200 ml bardak)
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
Süt Kremalı Şerbet:
  • 3 su bardagı süt (200 ml su bardağı)
  • 400 gr  krema (2 pk )

Karamelli Soslu için:
  • Hazır karamel sos kullandım çünkü daha kıvamlı , ev yapımı karamelle tereyağ girdiğindne dolayı bence donuk bir tadı oluyor ama tercih size kalmış
Karamel Sosun Hazırlanışı:
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 200 ml krema (1 pk)
  • 75 gr tereyağ
  • Karamel sos için ayrı bir tencereye toz şekeri koyun ve eriyene kadar karamelize edin ara ara tahta kaşıkla karıştırın, şeker tamamen eriyip göz göz olunca kaynamaya başlayınca 1-2 dk kısık ateşte tutup ocağı kapatın ve tereyağ ile kremayı ilave edip sürekli karıştırarak şekere yedirin.




Çikolata Soslu için:
  • 200 gr krema
  • 200 gr bitter veya sütlü çikolata 
  • veya
  • Hazır Çikolata sosu
Çikolata Sosunun Hazırlanışı:
  • Kremamız bir tencere içinde isitilir ve ocak kapatılır , parça parça bölünmüş çikolatamız içine atılarak krema soğup çikolatalar eriyene kadar karıştırılır, akışkan bir kıvam elde edildikten sonra tatlımızın üzerine dökülür

Ahududu Sos için:
  • Hazır Ahududu sosu -- 2 su bardagı kadar
  • veya
  • Ahududu reçeli -- kullanmak için 1,5 su bardagı kadar receli 1/2 su bardagı su ile biraz ılıtıp blendırdan geçiriyoruz akışkan bir kıvam elde edip üzerini bu şekilde de süsleyebilirsiniz veya reçel çok akışkan bir kıvamda ise direk servis esnasında üzerine dökebilirsiniz.

Yapılışı:
  • Yumurta beyazı ve şeker  yaklaşık 10 dk mikser ile çırpılır.Traş köpüğü kıvamında olucak kabımızı ters çevirdiğimizde akmayacak şekilde
  • Yumurta beyazı kıvama gelince mikser çalışırken yumurta sarıları tek tek karışıma ilave edilip çırpmaya devam edilecek , vanilya ve kabartma tozu eklenecek , yavaş yavaş un ilave edilerek mikserin hızı düşürülerek homojen bir kıvam elde edene kadar çırpma işlemi devam eder.Bir güzel karıştırdıktan sonra yağlı kağıt serilmiş kabınıza hamur dökülecek ve önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında içini çekene kadar pişirilir.
  • Kürdan yardımı ile kontrol edilip için çekmiş ise fırında çıkartılır  ve üst kısmı hafifçe bıçakla kesilerek düzlenir ve ters çevrilir yağlı kağıt sökülür hertarafının eşit ıslanması için üzeri kürdanla delinir, istenen şekilde dilimlenir 
  • Süt şerbeti için sütümüz tencereye dökülür üzerine krema ilave edilir kısık ateşte krema eriyip karışım ılımaya başladıktan sonra ocağın altı kapatılır ve tatlımız ılıdıktan sonra şerbet üzerine dökülür kekimiz şerbetini çektikten sonra servis edilirken sosla süslenir
NOT
  • Tatlımız piştikten sonra fırından alınıp bir süre ılıması için bekletilir.
  • Süt ve Krema karıştırılıp kısıp ateşte biraz ılıtılır çok kaynatmanıza gerek yoktur
  • Kek ve ve Süt şerbeti ılık olmalıdır.
  • Verdiğim tarif dikdörtgen bir borcama tam gelmektedir.Kesim şeklinize göre adet değişiklik gösterebilir.Ben orta boy kare şekilde kestiğimde 8 dilim çıkmaktadır.
  • Sosu servis edeceğiniz zaman dökün yoksa sosu içine çekiyor
  • Kek sıcak iken süt şerbetini dökerseniz tatlı çamur gibi olabilir.Her ikisinde Ilık olmasına dikkat edin
  • Hazır çikolata sos kullabilirsiniz ama bazı  markaların sosları biraz koyu olduğundan dolayı ayrı bir kabın içinde sosu bir miktar su ile çırpın akışkan bir kıvam elde edip dökebilirsiniz.
Afiyet Olsun..

Diğer TRİLEÇE tarifleri için
Ahududu Soslu
Karamel Soslu
Çikolata Soslu

9 yorum:

Kendi Mutfağında Şef dedi ki...

Ellerinize emeklerinize sağlık her biri ayrı güzel. Ama karamelli her zaman birazcık daha önde geliyor benim için.

Zencefil Tasarım Evi dedi ki...

trileçenin her türlüsüile aşk yaşıyoruz biz evde.. Ellerine sağlık. sunumlar bir harika

Guzellik Hikayesi dedi ki...

Her trileçeye bayılıyorum ama ben pek de sevemedim kendisi. Fazlasıyla süt tadı ve kokusu geldi bana. Belki de güzel yapan birinden yemediğim içindir.

audrey dedi ki...

ben sadece karamelli olanı seviyorum diğerlerini çok tatlı buldum..

lezzetduragi dedi ki...

Çok teşekkürler yorumlarınız için
Bizim evde de Karamelli favori :)

Nilgün M dedi ki...

elinize sağlık..ben de bu tarz tarifleri aslına uygun yemeyi seviyorum, karamelli sos favorim!

Aslı'nın Dünyasıı dedi ki...

Şahane görünüyor (:

LEZZET TRAMVAYI dedi ki...

elinize saglık en çok sevdiğimdir :)

Sevil Akçay Pakkan dedi ki...

Ellerinize sağlık, herkes yaptı,bir ben kaldım sanırım yapmayan.

Etiketler