13 Eylül 2017 Çarşamba

Diken Ucu Otu & Melevcen Otu Kavurması



  • Diken Ucu Otu veya Melevcen Otu gerçi yöreye göre adı değişiklik gösteriyor sanırım arkadaşımın eşi Ordu'lu onlarda adı bu şekilde imiş sizler bilirmisiniz mesela ben ilk defa duydum ve tattim arkadasim yapmis @cigdemacanhekim nefis olmus ellerine saglik begendim yapılacaklar listesine alındı bile
Denemek isterserseniz
  1. Diken Ucu otunu parçalara bölerek haşlayın.Haşlandıktan sonra soğuk suya koyun
  2. İri boy kuru soğanı minik doğrayın yağ koyduğunuz tavada kavurun üzerine dikenucu otların suyunu sıkarak koyun 1 yk salçayı ve biraz da su ekleyerek kapağını kapatın kaynatın
  3. İster sade, isterseniz yoğurt ile veya üzerine yumurta kırarak afiyetle tüketin

Genel bilgi Netten alıntıdır.detayları bu sayfada http://www.diken.gen.tr/diken-ucu.html 
Diken ucu; aynı zamanda melevcen, merucan, sparna, diken mancarı ve kırçan olarak da bilinmektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi yöresel olarak pek çok ismi bulunmaktadır. Genellikle pişirilirken birçok yöntem uygulanmaktadır. Çok faydalı ve şifalı bir bitki olduğu için vücuda bir çok faydası bulunmaktadır.
Diken ucu otu bitkisinin filizleri, kökü ve çiçekleri kullanılmaktadır. En çok Karadeniz bölgesinde bilinen bir ot türüdür. Ormanlık bölgelerde ve dikenlik bölgelerde yetişen bir bitkidir. Buralarda yaşayan halk bitkinin yararlarına bakmaksızın börek içinde, turşu yapımında ve kavurması yapılarak kullanılmaktadır.
Diken ucu özellikleri nelerdir;
Bulunduğu ortamın kuru ve sıcak olmasına dikkat edilmesi gerekir. Diken ucu otunun filizleri sebze olarak toplanıp, tüketilmektedir. Aynı zamanda köklerinden çay olarak yapılır, demlenerek, içilir.
Diken ucu otu ve faydaları;
  • Vücutta bağışıklık sisteminin kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.
  • Mesane ve böbrek taşlarını eriterek vücuttan kolayca atılmasını sağlar.
  • Vücuttaki kanı temizleme özelliği vardır ve cilt rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir.
  • Erkeklik hormonunu arttırır ve terletici özelliği bulunmaktadır.

    . Bu sayede vücuttaki toksin maddelerin atılması sağlanmaktadır.
  • Aynı zamanda frengi hastalığının iyileştirilmesi için kullanılmaktadır.
  • Diken ucu ve iğne batmış yaraların üzerine sürüldüğü zaman yaralardaki enfeksiyonu çıkartıp, iyileşmesini sağlamaktadır.
  • Diken ucu filizleri haşlanıp içilirse, idrarı söktürür ve vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.
  • Maydanoz ve kereviz ile birlikte damıtılıp içildiği zaman bünyeyi güçlendirerek, tüm hastalıklara karşı vücut direnç kazanmış olur.
  • Diken ucu taze iken öz suyu çıkartılıp bir miktar şeker ile kaynattıktan sonra belli bir kıvama geldiği zaman içilir. Bu karışım tüm hastalıkların derdine deva olarak bilinmektedir.
  • Aynı zamanda diken ucu otunun çiçekleri ezilerek penis ve testislerin üzerine sürülerek penis ve testislerdeki şişliklerin inmesini sağlamaktadır.
  • Tüm bu yararların dışında yiyeceklerin içerisine karıştırılarak, tüketildiği zaman diken ucu otunun şifalarından yararlanılabilir.
Diken ucu otu zararları nelerdir;
Herhangi bir bilinen zararı yoktur. Fakat diken ucu otunun çayı ve yemeği yapılarak yiyecek olarak tüketilmeden önce bitki alerjisi olan kişiler kullanırken çok dikkatli olmaları gerekir.

Hiç yorum yok:

Etiketler