18 Şubat 2019 Pazartesi

Ev Yapımı Lazanya & Ev Yapımı Hamur & Lazanya


Öyle bir hamur yoğurdum ki nefis oldu bu hamurla ister lazanya yapın isterseniz taze makarna hepsi nefis oluyor 

Lazanya, Peynir, Sebzeli,domates soslu ,kıyma ile yapılan İtalya ya özgü bir yemektir. Başta lazanya sözcüğü yemeğin piştiği kabın adıyken zamanla bu isim yemeğe verilmiştir. Farklı katmanlarda ve farklı malzemeler ile yapılabilir. Orijinal adı Lasagna'dır. Evde hazırlanabilmesinin yanı sıra yapımında kullanılan lazanya hamuruna birçok büyük markette kolaylıkla ulaşılabilmektediri ama bana göre evde taze taze yapmak en keyiflisi

 

Lazanya; tarihi ve prestijli bir şehir olan Bolonya şehrine özgü bir tattır. Sos ve aromalarla beğenenleri için eşsiz bir lezzet oluşturmak için açılmış dikdörtgen şeklinde ki makarna yapraklarıdır
 

Lazanya hamuru yapmak için;

  • 2 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 1 yk sıvıyağ 
  • Tuz
  • gerekirse su
Yapılışı
  • Unu derin bir kaba alın. 
  • Ortasını açıp tuz, yumurtalar ve sıvıyağı ekleyip yoğurun.
  • Hamur toparlanmıyorsa 1-2 yemek kaşığı su ekleyip yoğurmaya devam edin. 
  • 5-6 dakika iyice yoğurun.
  •  Üzerini kapatıp 30 dakika dinlendirin.
  •  Makarna açma makineniz var ise hamurunuzu önce 1 numarada açın.
  •  Daha sonra sırayla 4-5 numaralarda da 1-2 kere açın. 
  • Son olarak en ince, yani 8 numara ile açıp inceltin ve istediğiniz boyutta (dikdörtgen veya yapacağınız kabın boyutuna göre) kesin 
  • Makineniz yok ise hamuru üzerine çok az un serperek merdane yardımıyla açın.
  •  Yufka kalınlığında açıp istediğiniz büyüklüklerde kesin. 
  • BEN LAZANYA yapraklarını hiç haşlamadım. BEŞAMEL SOS'u sıcak sıcak üzerine döktüm
Kıymalı Sos 

Malzemeler
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 Adet soğan
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • Tuz
  • Karabiber
Beşamel sosu için; (Akısşkan bir kıvam Çok koyu olmayacak)
  • 3-4 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • yemek kaşığı tereyağı
  • İsteğe bağlı Muskat
  • tuz
  • karabiber
Üzeri için;
  • 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
Yapılışı:
  • Yağsız bir tavada kıyma kavrulur 
  • Soğan, sivri biber ve kırmızı biber ince bir şekilde küp küp doğranır.
  • Kıyma kavrulan tavaya sıvı yağ eklenir ve sebzeler koyularak kavrulur. 
  • Kıyma ve sebzeler güzelce kavrulduktan sonra domatesler rendelenerek tavaya eklenir.
  • Karışım suyunu çekene kadar karıştırılarak kavrulur. 
  • Son olarak tuz ve karabiber de eklenerek karıştırılır.
Beşamel sosu yapılışı; 
  • Tavaya tereyağ konularak eritilir.
  • Eriyen yağa un ilave edilir ve hafif hafif karıştırılarak un pembeleşinceye kadar kavrulur. 
  • Daha sonra sütü yavaş yavaş karıştırarak dökelim ve karıştırma işlemine devam edelim. 
  • Üzerine tuzi karabiber serpelim ve hafif akışkan kıvamda olucak şekilde pişirelim


  • Cam bir kaba ince bir tabaka beşamel sosu sürülür ve üzerine lazanya yaprağı konulur ve ince bir tabaka şeklinde beşamel sos dökülür ve kıymalı harçtan konulur.
  • Harcın üzerine biraz kaşar peyniri rendesi serpiştirilir, tekrar lazanya yaprağı , tekrar sos , tekrar kıymalı karışım biraz kaşar rendesi, tüm yapraklar bitene kadar aynı işlem uygulanır
  • En üste beşamel sos sürülür ve önceden ısıtılmış 180 dereceklik fırında 20-25 dk pişirilir , yapraklar piştikten sonra kaşar peyniri rendesi eklenerek yine sıcak fırında 5 dk kaşar eriyip  kızarana kadar pişirilir.Sıcak Sıcak servis edilir.
Afiyet Olsun 

Hiç yorum yok:

Etiketler