Herkesin kendine göre bir aşure tarifi vardır bende benim yaptığım usulde tarif vereceğim.Ben aşureyi az şekerli , koyu ve bol malzemeli seviyorum.Bazı dikkat edilmesi gereken hususlar var özellikle aşurelik buğdayı elimle ovalayap 3-4 kez suyunu değiştiriyorum.Aşurenin kararmaması için bazı meyveleri en son ekliyorum.
Buyrun tarife
Malzemeler;
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı kuru kayısı (15-20 adet)
- 1 su bardağı gün kurusu kayısı (15-20 adet)
- 1 su bardağı incir (15-20 adet)
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1/2 su bardağı kuş üzümü
- 1 su bardağı dut
- 1 adet elma
- 2 su bardağı toz şeker
Süslemek için;
- Nar
- Hindistan cevizi
- Toz antep fıstığı
- Ceviz
- Fındık
- Tarçın
Yapılışı:
- Mümkünse 1 gece önceden bakliyatlar bir güzel yıkanıp buğday, nohut ve fasulye ayrı ayrı kaplarda üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su koyup bekletiyoruz (eğer bir gece öncesi unuttuysanız aynı gün ayrı ayrı kaplarda tüm bakliyatların üzerine ılık su koyup en az 2-3 saat bekletebilirsiniz)
- Ertesi gün nohut , buğday ve fasulyeyi ayrı tencerelerde pişene kadar haşlayın
- Tüm bakliyatlar piştikten sonra tek tencerede birleştirin üzerini örtene kadar kadar ılık su ilave edin bu şekilde 10-15 dk kadar kaynatın (yaklaşık 1,5 lt ılık su)
- Elmayı soyup küp küp kesin , kayısıları ve incirleri minik minik doğrayın
- Kaynayan bakliyatların içine incir hariç tüm malzemeleri ilave edin karışım koyu ise azar azar üzerini geçecek şekilde ılık su ilave edin ve ara ara karıştırın , karışım ne çok sulu nede koyu olacak, yaklaşık bu şekilde 10 dk kadar karıştırıp kaynatılan malzemelere inciri ilave edip 5 dk kadar daha karıştırdıktan sonra aşurenin altını kapatın.
- Aşuremiz ılıdıktan sonra kaselere paylaştırın.
- Süslemesini ılık olarak yapın çünkü sıcakken yapılan süsleme aşurenin dibine çöker
- Kaselere konulan aşurenin üzerine tarçın serpilip ve isteğe göre süslenir.
- Aşuremiz dağıtıma hazır Allah kabul etsin.
Afiyet Olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder