4 Ekim 2017 Çarşamba

Asure


Günaydınnn Çok şükür bu yıl da Aşuremizi yapmak kısmet oldu 
Dün yaptım ve çevreme dagıttım Allah kabul etsin .
Herkesin kendine göre bir aşure tarifi vardır tabiki 😊 bende benim yaptığım usulde tarif vereceğim.Ben aşureyi az şekerli , koyu ve bol malzemeli seviyorum
















Malzemeler

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı mısır yarması
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bulgur
  • 1 su bardağı kuru kayısı (15-20 adet)
  • 1 su bardağı gün kurusu kayısı (15-20 adet) 
  • 1 su bardağı incir (15-20 adet)
  • 1 su bardağı yabanmersini (istege baglı)
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı kuru erik
  • 1 su bardağı siyah üzüm
  • 1/2 su bardağı kuş üzümü
  • 1 su bardağı dut
  • 1 adet soyulmuş küp küp doğranmış elma veya armut
  • 3-4 su bardağı toz şeker
  • Dolmalık fıstık
  • 3-4 lt su
  • 3-4 ad karanfil bir cezveye 1 sb su koyup kaytanın suyu kullanılacak
Süslemek için;

  • Nar
  • Hindistan cevizi
  • Toz antep fıstığı
  • Fındık
  • Ceviz
Yapılışı:

  • Mümkünse 1 gece önceden bakliyatlar bir güzel yıkanıp buğday, mısır yarması ,nohut ve fasulye ayrı ayrı kaplarda üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su koyup bekletiyoruz (eğer bir gece öncesi unuttuysanız aynı gün ayrı ayrı kaplarda tüm bakliyatların üzerine ılık su koyup en az 2-3 saat bekletebilirsiniz)

    • Ertesi gün nohut , buğday ve fasulyeyi ayrı tencerelerde pişene kadar haşlayınTüm bakliyatlar piştikten sonra tek tencerede birleştirin üzerini örtene kadar kadar ılık su ilave edin ve toz şekeri koyup bu şekilde 10-15 dk kadar kaynatın (yaklaşık 1,5-2 lt ılık su)
    • Elmayı soyup küp küp kesin , kayısıları ve incirleri minik minik doğrayınKaynayan bakliyatların içine incir hariç tüm malzemeleri ilave edin karışım koyu ise azar azar üzerini geçecek şekilde ılık su ilave edin ve ara ara karıştırın , içine suzdüğünüz karanfilin suyunu da ekleyin karışım ne çok sulu nede koyu olacak, yaklaşık bu şekilde 10 dk kadar karıştırıp kaynatılan malzemelere inciri ilave edip 5 dk kadar daha karıştırdıktan sonra aşurenin altını kapatın
    • Aşuremiz ılıdıktan sonra kaselere paylaştırın
    • Süslemesini soguktan sonra yapın çünkü sıcakken yapılan süsleme aşurenin dibine çöker
    • Kaselere konulan aşurenin istediğiniz şekilde süsleyin
    • Afiyet Olsun


     



    Hiç yorum yok:

    Etiketler