Merhabalar Dut Yaprağı Sarması bilirmisiniz duydunuzmu tattınızmı?
Annem evin önündeki dut ağacından körpecik yapraklarını toplayıp bu donemde sıkca yapar
Meyve verene kadar yaprakları tazecik oluyor Mayıs ayından sonra meyve vermiş yapraklar kartlaşmış olur.
Asma yaprağına göre daha ince oluyor eğer sabrınız varsa minik minik sarabilirsiniz biraz vakit alıyor tabi ama bence sonuca değer sürekli yapmıyoruz senede bir :)
Benimde oturduğum sitede Dut ağacı var difrizimde de kıymalı iç harcım vardı hem onu değerlendirmek hemde tazecik yaprakları kaçırmamak adına biraz toplayıp sarıverdim
Ben yaptığım şekilde tarifi yaklaşık ölçü yazacağım, Siz ister zeytinyağlı isterseniz de kıymalı sarma içi hazırlayıp yapabilirsiniz
Malzemeler
- 250 gr kadar Dut Yaprağı (o kadar toplayabilmişim)
- İçi İçin
- 1 sb pirinç (ben kırık pirinç kullandım)
- 2 ad soğan
- 200 gr kıyma
- 1/2 çb sıvı yağ(soğanı kavurmak için)
- 1/2 çb sıvı yağ(üzerine dökmek için)
- 1 yk salça
- Nane, pul biber, kara biber, tuz
- ılık su
- 1/2 limonun suyu
Yapılışı:
- Dut yapraklarını çok zedelemeden yıkayın
- Bir tencereye su koyup kaynatın dut yapraklarını4-5 dk rengi değişene kadar birkaç dakika bekletip soğuk su dolu bir kaba alıp sonrasında süzün
- Pirinçlerimizi 15-20 ılık suda bekletelim
- Soğanı minik minik doğrayın, Yağ koyduğumuz tencerede soğanı biraz kavurup kıymayı ve salçayı ekleyin rengi donene kadar kavurmaya devam edip ocağı kapatın içine süzülen pirinçleri ve baharatları ekleyip karıştırın
- Dut yapraklarını bir tepsiye dizip kıymalı iç koyup çok sıkmadan sarın (mat kısmı üstte gelicek parlak kısmı altta kalacak)
- Pişireceğimiz tencereye sarmaları dizmeden önce tencerenin dibine yapışmaması için 1 sıra yaprak, soğan dilimleri veya yaprakların sap kısımlarını serebiliriz.
- Daha sonra sardığımız sarmalarımızı dizelim.
- Üzerine sıvıyağımızı gezdirelim ve yaprakların üzerine bir tabağı ters kapatalım sarmaların üstünü hafif geçene kadar ılık su ve limon suyunu ilave edip önce harlı ateşteş kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye devam edelim
- Piştikten sonra ılık ılık servis edelim
Afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder