3 Mayıs 2020 Pazar

Kiraz Yaprağı Sarması & Malatya Üsülü Ayranlı Kiraz Yaprağı Sarması & Yöresel Tarifler



Yine yöresel bir lezzetle geldim Efsaneee

Kiraz Yaprağı Sarması Malatya yöresine ait,kiraz yapraklarından sarılarak yapılan sarma sevilen lezzetlerden.Mayıs ayı bitmeden cevrenizde bahçenizde Kiraz ağacı varsa körpecik yapraklarını toplayın deneyin derim bu lezzeti. 


Henüz tazeyken toplanan kiraz yaprakları isteğe göre ya iğne yardımıyla ipe dizildikten sonra evlerin kilerlerinde saklanıyor ya da salamura yapılarak basılıyor yada içi ile birlikte hazılanıp difrizde saklanabiliyormuş.Kurutulan yapraklar suyla hafif ıslatılmasının ardından kış aylarında sarılmaya hazır hale geliyor.

Kiraz yaprağı diğer yaprak türlerine göre daha ince ve ekşi. Yaprağın toplanmasından sarılmasına kadar ciddi bir emek var. İçinde baharat bulunmuyor yerken hoş bir kiraz kokusu geliyor
Kiraz yaprağı sarmasını lezzetli yapan üç özelliği var. Kiraz yaprağının kokusunu hem pişerken hem de yerken hissetmeniz, unlu bulgur,yoğurt sos ve üzerindeki bol tereyağ ile sotelenmiş soğan 
Tuba’cımın @tubaozcakmak tüyoları ile kendi yaptığım ölçüye göre tarifi eklicem 

Sarma Malzemeleri: (Ben yaptığım ölçüleri yazacağım-sizler malzemenize göre arttırabilirsiniz)
  • Taze Kiraz Yaprağı (ben 150 gr kadar toplamışım)
  • 1 sb köftelik bulgur (aslında yarma kullanılıyor unlu bulgur)
  • 1 sb un
  • 1 sb kadar su 
  • tuz
Yoğurtlu Sos Malzemeleri: 
  • 1 sb yoğurt
  • 2 yk un
  • 2 sb su
  • tuz 
Üzerine
  • 2 ad buyuk soğan
  • 3 yk tereyağ
  • 1 çk toz kırmızı biber
Yapılışı:
  • Kiraz yapraklarını çok zedelemeden ılık suda yıkayıp süzdürün
  • Unu ,bulguru ve tuzu derin bir kaseye alın azar azar su ekleyerek yumuşak sakız kıvamında bir hamur elde edin

  • Yapraklar kuçük olduğundan yapılan harçtan minik parçalar kopartıp kofte gibi sıkın ve geniş kısmına koyarak cok sıkı olmadan sarın
  • Buradaki önemli nokta harcın yaprağa çok az konuluyor olması.
  • Fazla konulursa yapraklar hem sararken hem de pişerken açılabilir
  • Yaprakları sararken açılmaması için dikkat edilmesi gereken bir nokta yaprakların harca iyice yapışması için eğer yapabilirseniz sarmaları ikişer üçer tane parmaklarınızın arasına yerleştirip o şekilde biriktirin ve uç kısmı alta gelecek şekilde tencereye tek tek dizin 


  • Sarma işlemi bittikten sonra tencerenin üzerine bir tabak yerleştirin, yaprakların üzerine çıkacak kadar ılık su ilave edin kaynamaya bırakın forkurdamaya başlayınca suyunu süzün ve tekrar su ekleyin yine fokurdayınca suyunu süzün.Yani süzme işlemi 2 defa yapılacak çünkü yapraklardan çıkan yeşil rengin sosa karışmasını istemiyoruz
  • Bir tencerede yoğurt sosu hazırlayalım,Yoğurt ,un ve suyu koyup pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın ve orta harlı ateşte kıvam alana kadar biraz forkurdatın (birkaç dakika) 
  • Pişen sarmaların üzerine sosu dökün ve birlikte bir taşım daha kadar kaynadıktan sonra ocaktan alıp servis kabına dökün
  • Tereyağ koyduğumuz tavada ince ince kıyılmış soğanı pembeleşinceye kadar kavurun,toz kırmızı biber ekleyip ocak tan alın
  •  Soğanlar renk aldıktan sonra sarmaların üzerine döküp servis edin
  • Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Etiketler