Annem ' in içi yumuşacık dışı çıtır çıtır olan kabaklarına ailecek bayılıyoruz.Biraz zahmetli olan bu tatlıyı annem yapıp kavanozlara koyuyor ve her gittiğimizde birer kavanoz alıp dönüyoruz, bende annemin tarifini ile paylaşmak istedim umuyorum bir gün kendim de deneyeceğim
Malzemeler:
- 1 kg. Soyulmuş Balkabağı
- 1 su bardağı kadar kireç
- 2-3 lt kadar su
- 1 kg kadar toz şeker
- 2-3 lt su
Kireç li suyun hazırlanması için : geniş bir kabın içine 2-3 lt su koyduktan sonra içine kireci atıp eriyene kadar karıştırıyoruz kireç tamamen dibe çökünce üstten üstten suyu ayrı bir kaba alıyoruz ve kabakları içine atıyoruz.
- Öncelikle kabaklarımız soyulduktan sonra ince ince dilimliyoruz (arzunuza göre ince dilim olursa kıtır kıtır olur, biraz kalın dilim olursa dışı kıtır için yumuşak olur)
- 1 su bardağı kirecimizi büyük bir kapta 3-4 lt suya ilave edip karıştırıyoruz, daha sonra kireç dibe çöktükten sonra ayrı bir kaba dizdiğimiz kabaklarımızın üzerine suyu çok karıştırmadan döküyoruz ve mümkünce 1 gün kireçli su içinde kabaklarımızı bekletiyoruz , tüm kabaklar su içinde olması gerekli.
- 1 kg toz şeker ile 2 lt suyumuzu şerbet kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz.
- Daha sonra kabaklarımız kireçli sudan alıp bir güzel yıkadıktan sonra şerbetimizin içine koyup kısık ateşte yaklaşık 1-2 saat kadar kaynatıyoruz , tekar üzerine 1 lt daha ılık su ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz şerbet koyu bir kıvam alana kadar, koyulaştıktan sonra kabaklarımızı bir bağa alıyoruz ve servise hazır .İsteğe göre pekmez, tahin veya cevizle süsleyip servis ediyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder