Merhaba sevgili dostlar çok şükür ki bu yıl da Aşure yapmak ve dağıtmak kısmet oldu.Bu yıl Aşureye süt ekledim , bakliyat ve kuruyemiş ölçüsünü çoğalttım , inciri sadece süslemede kullandım ve şekeri biraz azalttım sonuç bol bakliyat az şeker :) sizde ağız tadınıza göre malzemeleri arttırıp eksiltebilirsiniz.
Malzemeler:
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- 2 su bardaği nohut
- 2 su bardagi kuru fasulye
- 1,5 su bardagi toz şeker
- 1 su bardagi süt
- 20 adet kuru kayısı (minik zar şeklinde doğranmış)
- 1 su bardagı kuru üzüm
- 1 su bardagi kuş üzümü
- 1 adet elma (minik zar şeklinde doğranmış)
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 1/2 paket dolmalık fıstık
- 1,5-2 lt kadar ılık su
Süslemek için:
- 2-3 ad incir
- Nar taneleri
- Dolmalık fıstık (tavada biraz kavrulabilir)
- kuş üzümü
- Hindistan cevizi
- Ceviz
- File Badem
Yapılışı:
- 1 gece önceden nohut, buğday ve fasulyemizi hazırlayıp ılık su ile ayrı kaplarda ıslatalım(üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su koymamız yeterli)
- Ertesi gün tüm bakliyatları ayrı tencerelere koyup yumuşayana kadar pişirelim
- Bakliyatlarımız piştikten sonra aynı tencere içine koyup üzerine 1 su bardagi toz şekerimizi ve 1,5 lt kadar ılık suyumuzu ekleyip şeker eriyip tencere fokurdayana kadar kaynatalım
- Daha sonra minik minik doğranmış kayısı , kuş üzümü , kuru üzüm, elma ve portakal kabuğumuzu ve 1 su bardagı sütümüzü bakliyatlarımıza ekleyelim ve bu şekilde 10 dakika kadar kaynatalım ve ocağımızın altını kapatalım.
- Aşuremiz pişti biraz soğuttuktan sonra kaselere paylaştırıp süslemesini yapabiliriz.
- Süslemesini sıcak yapmayalım yoksa aşurenin dibine çökebilir.
- Verdiğim bu ölçüden yaklaşık 8-9 adet çıkıyor .Folyo kaselerden
- Aşuremiz koyu kıvamlı olucaktır, biraz sulu olmasını isterseniz eğer azar azar ılık su veya süt eklenebilir.
- Aşuremiz dağıtılmaya hazır Allah Kabul etsin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder