12 Kasım 2014 Çarşamba

Sütlü Aşure


Merhaba sevgili dostlar çok şükür ki bu yıl da Aşure yapmak ve dağıtmak kısmet oldu.Bu yıl Aşureye süt ekledim , bakliyat ve kuruyemiş ölçüsünü çoğalttım , inciri sadece süslemede kullandım ve şekeri biraz azalttım sonuç bol bakliyat az şeker :) sizde ağız tadınıza göre malzemeleri arttırıp eksiltebilirsiniz.

Malzemeler: 

  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 su bardaği nohut
  • 2 su bardagi kuru fasulye
  • 1,5 su bardagi toz şeker
  • 1 su bardagi süt
  • 20 adet kuru kayısı (minik zar şeklinde doğranmış)
  • 1 su bardagı kuru üzüm
  • 1 su bardagi kuş üzümü
  • 1 adet elma (minik zar şeklinde doğranmış)
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1/2 paket dolmalık fıstık 
  • 1,5-2 lt kadar ılık su


Süslemek için:
  • 2-3 ad incir
  • Nar taneleri
  • Dolmalık fıstık (tavada biraz kavrulabilir)
  • kuş üzümü
  • Hindistan cevizi
  • Ceviz
  • File Badem
Yapılışı:
  • 1 gece önceden nohut, buğday ve fasulyemizi hazırlayıp ılık su ile ayrı kaplarda ıslatalım(üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su koymamız yeterli)
  • Ertesi gün tüm bakliyatları ayrı tencerelere koyup yumuşayana kadar pişirelim
  • Bakliyatlarımız piştikten sonra aynı tencere içine koyup üzerine 1 su bardagi toz şekerimizi ve 1,5 lt kadar ılık suyumuzu ekleyip şeker eriyip tencere fokurdayana kadar kaynatalım 
  • Daha sonra minik minik doğranmış kayısı , kuş üzümü , kuru üzüm, elma ve portakal kabuğumuzu ve 1 su bardagı sütümüzü bakliyatlarımıza ekleyelim ve bu şekilde 10 dakika kadar kaynatalım ve ocağımızın altını kapatalım.
  • Aşuremiz pişti biraz soğuttuktan sonra kaselere paylaştırıp süslemesini yapabiliriz.
  • Süslemesini sıcak yapmayalım yoksa aşurenin dibine çökebilir.
  • Verdiğim bu ölçüden yaklaşık 8-9 adet çıkıyor .Folyo kaselerden
  • Aşuremiz koyu kıvamlı olucaktır, biraz sulu olmasını isterseniz eğer azar azar ılık su veya süt eklenebilir.
  • Aşuremiz dağıtılmaya hazır Allah Kabul etsin

Hiç yorum yok:

Etiketler