Merhabalar,
Yine hafta sonu iftar davetimden kalan bir lezzetle devam ediyorum instagramda @lezzetduragi ni takip edenle bilir anlık paylaşım yapmıştım gelen misafirlerime yöresel bir menü hazırladığımı bu çorba da onlardan biri Kütahya yöresine ait Sıkıcık Çorbası
Kütahya'da tarhana meur olduğunundan Kütahya denilince ilk akla gelen lezzetletdenmiş bu çorba
İnce bulgur ve tarhananın yoğurulup sıkılarak minnak köfteler haline getirilmesinden ''sıkıcık'' adını almış :)
Ben bu tarifi Chef Gülhan Kara'nın Türkiye'nin Çorbaları kitabından denedim.
Malzemeler:(6 kişilik)
- 1 su bardağı ince bulgur + 1 çay bardağı sıcak su
- 3 yk toz tarhana
- 1 yk nane
- 1 yk un
- 1 ad kuru soğan
- 1 yk salça
- 6 sb et suyu + 2 su bardağı su
- 1 yk tereyağ
- Tuz, karabiber
Servis İçin:
- 1 sb yoğurt
- 1 diş sarımsak
- üzerine sıvıyağda yakılmış nane
Yapılışı:
YYapılışı;
- İnce bulguru derin bir kaba koyup sıcak su gezdirin.
- Yumuşaması için 10 dk kadar bekletin
- Üzerine,tarhana,nane,tuz ve karabiberi ekleyip güzelce yoğurun , malzemeler birbirini tutana kadar yoğurmaya devam edin bu aşamada kıvamına göre azar azar ılık su serpiştirerek yoğurabilirsiniz
- Yoğurduğunuz hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve un serpilmiş bir tepsiye koyun
- Bir tencerede yağı eritin , ince ince kıyılmış soğanı salça ile birlikte kavurun,üzerine et suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın
- Kaynamaya başlayınca köfteleri yavaş yavaş suya atın ve orta harlı ateşte köfteler pişene kadar 15-20 dk kaynatın
- Köfteler pişip çorba kıvam aldığınıda servise hazırlayın
- Servis için bir kasede sarımsakları rendeleyip yoğurt ile karıştırın,küçük bir tavadada biraz sıvıyağ yakıp üzerine nane atın servis kasesine aldığınız çorbasın üzerine bir kaşık yoğurt ve yağ koyup servis edin
- Afiyet Olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder