Şerbetli tatlı sevenlerin çok beğeneceği için fıstık dolu (cevizli de olur) üzeri çıtır çıtır olan
Arap Kadayıfı & Taş & Yassi Kadayıf tatlısı,lezzeti damaklarimizda iz birakti
Arap Kadayıfı & Taş & Yassi Kadayıf tatlısı,lezzeti damaklarimizda iz birakti
Yöreye göre ismi değişiyor
Antalya yöresinde çok sevilen ve tüketilen Arap kadayıfı Türkiye’nin bazı bölgelerinde “Taş kadayıf” ya da “Yassı kadayıf” olarak da bilinen bir tatlı türüdür.
Aslında pancake hamurununa benzer bir karışım :) Hamur irmikli un, sıcak su ve mayanın karıştırılmasıyla yapılır.
Bu malzemelerin bir araya gelmesi ile cıvık bir hamur elde edilir.
Daha sonra kadayıf ocağı adı verilen madeni ocağın üzerine bir kap yardımıyla dökülür ve pişmesi beklenir. Ocak odun ateşiyle ısıtılmaktadır. Kadayıfın yalnızca bir yüzü pişirilir. Pişen kadayıflar soğuması için temiz bir bez üzerine yerleştirilir. İçi için ben fıstıklı yaptım ama ; Dövülmüş ceviz, toz tarçın ve toz şeker karıştırılarak kadayıfın içi için kullanılabilir.
Hazırlanan iç, kadayıfların içerisine konulur ve ikiye kapatılarak uçları birleştirilerek kapatılır.
Kızgın yağda kızartılır, kızaran kadayıflar onceden hazırlanmış soğutulmuş şerbete batırılır.
Tabağa ziliri ceviz içi veya çam fıstığı ile süslenir
Arap Kadayıfı & Taş &Yassi Kadayıf Tatlısı
Malzemeler
- 1,5 Su bardağı ılık su
- 1 Su bardağı ılık süt
- 1/2 pk yaş maya(20 gr) veya 1 paket instant maya
- 1 Tk toz şeker
- Yaklaşık 2 su bardağı un
- 1 ÇB irmik
- 1 çk tuz
İçine : ben toz antep fıstığı kullandım siz istege bağlı ;
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
- 1 çk tarçın
- 1 yk şekeri karıştırıp kullanabilirsiniz
Şerbet İçin;
- 2 SB su
- 2 SB toz şeker
- 1 Dilim limon
Yapılışı:
- İlk önce şerbet hazırlanır
- Şerbet malzemelerini tencereye alın ve şeker eriyene kadar karıştın kaynamaya bırakın Kaynamaya başladıktan 1-2 dk ocağı kapatın soğuması için bir kenarda bekletin
- Derin bir kaba , Ilık süt ve suyu dökün üzerine mayayı ve toz şekeri ekleyip 5 dk ılık bir ortamda mayanın şişmesi için bekletin
- Diğer malzemeleride ekleyip mikserinizin en düşük hızı ile 3-4 dk çırpın akışkan bir hamur elde edin , krep hamuru kıvamında olucak
- Bir tavaya ısıtın , hamurdan bir kepçe alarak yuvarlak bir şekilde dökün,üzeri göz göz olup kendini çekmeye başlayınca spatula ile tavada alın ve bir mutfak bezi üzerine hamurları dizin
- HAMURLARIN SADECE 1 TARAFI PİŞİRİLECEK
- hamurların hepsi pişince içlerine fıstık veya
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
- 1 çk tarçın
- 1 yk şekeri karıştırıp kullanabilirsiniz koyup ikiye katlayıp kenarlarını iyice kapatın.
- Küçük derin bir tencereye yağı koyun ve kızdırın
- Taş kadayıfları kızın yagda alt üst kızartın
- Kevgir yardımıyla yağını süzdürün ve soğumuş serbetin içine atın şerbetini süzdürüp servis tabağına dizin
- İstediğiniz şekilde süsleyip servis edin
- Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder