24 Ağustos 2019 Cumartesi

Soka & Kaymakli Biber Tursusu Nasil Yapilir? Bosnak Tursusu & Kaymakli B...

Soka, Boşnak mutfağına özgü kaymaklı biber yani bir nevi kahvaltılık , meze yada turşu diyebiliriz

Sokada kullanılan biber cinsi dolmalık bibere benzese de şekil itibariyle ucu sivri , konik, daha etlice, rengi sarımtrak açık yeşil bir biber çeşididir. Semt pazarlarda nadir bulunur genelde yöresel pazarlarda karşımıza çıkar Yugoslav biberi, Boşnak biberi deniliyor
Soka hazırlanırken kullanılan ana malzeme taze süt kaymağıdır. Akışkan kıvamdaki bu kaymak sokanın lezzetini arttırır :) temel malzeme aıl bu 
Ben içine yumuşak peyaz peynir de ekliyorum ama bazen taze süt kaymağına denk geldiysem peynirsiz yapıyroum size kalmış kaymak çok ağır olabilir diyorsanız peynirle kıvamını ayarlayabilirsiniz 
Beyaz peynir veya ekşimik lor peyniri kullanılabilir.
Hazırlandıktan sonra serin bir yerde saklamanız gerekecektir ben buzdolabına koyuyorum 
20-25 gün içinde tam kıvamına geliyor.Bu sürede içinde bazen köpürebilir ara ara kontrol edin.
Sizler için video da çektim YouTuba ekledim burdan izleyebilirsiniz



Malzemeler:
  • 1 kg kadar boşnak biberi(açık yeşil tombul kucuk turşuluk biber)
  • 1 lt süt
  • 200-300 gr süt kaymağı,
  • 500 gr beyaz peynir,
  • Tuz

Hazırlanışı:
  • Biberleri dolmalık hazırlar gibi kapak kısmından kesip tohumlarını temizleyin.
  • Bol suyla yıkayıp suyunu süzün, süzülmesi için bir bezin üzerinde bekleteblirsiniz
  • Kuru biberlerin içini elinizle tuzlayıp bir tepsiye dizin.
  • Üzerini temiz bir bez ile kapatıp bir gün bekletin. 
  • Ertesi gün bir litre sütü bir tatlı kaşığı tuz ile kaynatıp soğumaya bırakın. 
  • Bir gün önceden tuzladığınız biberlerin içindeki suları akıtın,
  • Ayrı bir kapta beyaz peynir, kaymak ve kaynamış sütten biraz alıp çatalla iyice ezin,bulamaç haline getirin
  • Hazırladığınız peynirli harcı biberlerin içine doldurup bir kavanoza sıkıca dizin.
  • Aralara artan iç harçtan koyun üzerini kalan süt ile tamamlayın. 
  • Kapaklarını kapatıp buzdolabına veya güneş görmeyen serin bir yerde 1 ay kadar olgunlaşması için bekleyin.
  • Daha sonra servis edin
  • Afiyet Olsun

1 yorum:

zaman haber dedi ki...

Elinize sağlık, çok güzel paylaşım olmuş.

Etiketler