Kireçte Kabak severmisiniz biz bayılırız
Yapması biraz zahmetli olsada yapmaya değer diye düşünüyorum
Önceleri annem sıkça yapardı şimdi bana el verdi ben yapar oldum :) artık üşenmiyorum alıştım
Güncel Anlık paylaşımları takip etmek için instagram @lezzetduragi
Bu kez iki farklı şekilde dilimleyip yaptım 2 kilo kabak vardı sağolsun annem kesmiş soymuş bana da ayırmış :)
1 kg sunu küp küp doğradım birer parmak kalınlığından
1 kg sunu da parmak parmak doğradim tırtıklı kesme aparatı ile
Yaklaşık 1 su bardağı kadar kireç kullandım
Tarifmi kendi usulumce yaptığım şekilde yazıyorum hemen ben az şeker kullandım siz isterseniz bire bir kullanabilirsiniz
Malzemeler:
- 2 kg. Soyulmuş Balkabağı (istenen şekilde dilimlenmiş )
- 1 su bardağı kadar kireç
- Kireci eritmek için su 2-3 lt kadar su
- 1 kg toz şeker
- Kaynatmak için 4-5 lt su
Kireç li suyun hazırlanması :
- Öcelikle kireçli suyumuzu hazırlıyoruz
- Geniş bir kabın içine 2-3 lt su koyduktan sonra içine kireci atıp eriyene kadar karıştırıyoruz -dikkat edin kireç bir anda fokurdayıp duman çıkartabilir :) kireç tamamen dibe çökünce çok karıştırmadan üstten üstten suyu genişte bir kaba dolduralım.Kabakları içine atacağız
Yapılışı:
- Öncelikle kabaklarımız soyup istediğimiz şekilde dilimliyoruz , ben 1rer parmak kalınlığında yaptım(ince ince dilimlenirse kıtır kıtır olur, biraz kalın dilim olursa dışı kıtır için yumuşak olur)
- Dilimlenen kabaklar önceden hazırlanmış kireçli suya kabaklarımızı koyup en az 5-6 saat bu şekilde bekletiyoruz , tüm kabaklar suyun içinde olmalı, üzerine bir poşet koyup tabak kapatabilirdiniz.
- 1 kg toz şeker ile 3 lt suyumuzu şerbet kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz.
- Daha sonra kabaklarımız kireçli sudan alıp en az 5-6 kez sudan geçirelim yıkayalım,bir güzel yıkadıktan sonra kabakları şerbetimizin içine koyup kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat kadar kaynatıyoruz suyu azalırsa üzerine tekar ılık su ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz şerbet koyu bir kıvam alana kadar kaynamaya devam edeceke, ara ara kabakların pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz
- Piştikten sonra kabakları şrbeti ile birlikte ister kavanozlara isterseniz de bir saklama kabına koyabilirsiniz oda sıcaklığında saklayabilirsiniz Servis edebilirsiniz
- Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder