4 Nisan 2022 Pazartesi

Astarlı Sütlaç & Zerdeli Sütlaç & 2 Lezzet Bir Arada

 


Merhaba

Güncel anlık paylaşımlarıma ulaşmak için öncelikle İnstagram ' da @lezzetduragi ' nı takip etmeyi unutmayın olurmu :)


İftar tatlısız olmuyor :)

Sizde de durumlar aynı mı ? bizde mutlaka sütlü,şerbetli tatlı vardır yemek sonrası bu noral zamanlar için de geçerli :) hal böyle olunca hergüne bir tarif :) 

Osmanlı Mutfağından Sütlaç ve Zerde nin Antep Mutfağında iki lezzet birleştirilerek Astarlı Sütlaç olarak bir arada sunulmuş bence nefis de olmuş , tarifi sevgili Leyla abladan aldım @cinilimutfak


Ben sütlacı çok severim :) Zerde biraz daha yavan gelir ama ikisi birleşince sevdim

Zerde rengini içine eklenen safran'dan alıyor harika bir renk ortaya çıkıyor , bir tutam eklemeniz yeterli 


Astarlı Sütlaç Tarifi

Sütlaç Malzemeleri


  • 1 lt süt
  • 1 kf pirinç
  • 1 sb su
  • 1/2 sb toz şeker
  • 1,5 tk mısır nişastası & 1/2 çb su

  • Zerde Malzemeleri:

  • 4 sb su 
  • 1 kf pirinç
  • 1/2 sb su 
  • 1/2 sb toz şeker
  • 1 tk mısır nişastası& 1/2 çb su
  • 1 yk kuş üzümü
  • 1 çk safran & 1/2 çb sıcak su

  • Sütlaç Yapılışı;
Önce pirinci nisatası çıkana kadar yıkıyoruz, tencereye koyup üzerine su ilave edip orta harlı ateşte suyunu çekip yumuşaya kadar pişiriyoruz,üzerine sütü ekleyip karıştırarak kaynatın,kaynamaya başlayınca toz şekeri ekleyip orta ateşte yaklaşık 8-10 dk kaynatın.Nişastayı yarım çay bardağı su içerisinde karıştırarak eritin ve tencerede kaynamakta olan sütlaca ilave edin.
  • Bir taşım kaynayıp kıvam alınca ocaktan indirin ve servis kaplarının yarısına gelecek şekilde paylaştırın IT

Zerde Yapılışı;

  • Safranı küçük bir kase içerisine alıp üzerine sıcak suyu ekleyerek rengini verinceye kadar bir kenarda bekletin.Pirinci yıkayıp süzdürün, üzerine 1/2 sb su ilave ederek suyunu çekene kadar  pişirin.
  • 4 sb suyu ve toz şekeri tencereye ekleyin ve orta ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başlayınca 7-8 dk sonra yıkanmış kuş üzümlerini ve 1/2 çb su içerisinde erittiğiniz nişastayı ilave edin.Safranlı suyu da süzerek zerdeye ekleyin ve bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın.Yarısı sütlaç ile dolu olan kaplarınızın kalan kısımlarını da zerde ile doldurun.Kuş üzümleri ile süsleyerek servis edin.

Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Etiketler