22 Mayıs 2014 Perşembe

Patlıcan Çığırtma veya Domates Soslu Patlican


Yaz aylarının vazgeçilmez sebzesidir Patlıcan.Çığırtma ise Bergama yöresine ait zeytinyağlı bir yemektir.Patlıcanlar yağda çığıra çığıra kızartıldığından dolayı bu ismi almıştır.Patlıcanları kızartmak biraz sıkıntılı olsada buna değer. 

Malzemeler:
  • 5-6 adet orta boy patlıcan
  • 1 ad orta boy soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 kg kadar domates
  • kızartmak için zeytinyağ
  • 1 su bardağı su
  • tuz
  • süslemek için 2-3 dal maydanoz
Mazlemeler için miktar belirttim ama bu yemeği siz kişi sayınıza göre patlıcanları arttırabilirsiniz diğer malzemeleri de damak tadınıza göre ayarlabilirsiniz mesela ben sarımsağı daha fazla koyabiliyorum bazen , ama domatesini çok azaltmayın.


Yapılışı:

  • Patlıcanları alacalı bir şekilde soyun
  • Patlıcanı elinizde dik tutup bıçakla döndürerek spiral bir şekilde derin çizikler atın tamamen kesilmeyecek


  • Orta harlı ateşte zeytinyağı koyduğunuz tencerede hafifçe kızartın
  • Yayvan bir tencereye ince ince doğranmış soğanları alıp soteleyin üzerine küp küp doğranmış domatesleri ekleyin 4-5 dakika kadar soteledikten sonra patlıcanları dizin üzerine soyulup minik minik doğranmış sarımsakları patlıcanların kesik yerlerine girecek şekilde koyun ve tuz şerpiştirin
  • Patlıcanların üzerine 1 su bardağı su ilave edip kısık ateşte domatesler yumuşayana kadar pişirin.
  • Yoğurt ile servis edebilirsiniz.

1 yorum:

gultasarim dedi ki...

ELİNİZE SAGLIK BENDE BEKLERİM cafefincan.com

Etiketler