7 Aralık 2019 Cumartesi

Meze Tarifleri, Farklı ve Kolay Meze Çeşitleri


Meze severmisiniz?
Bana sorarsanız bayılırım hatta bazı günler hiç yemek  yapmam meze çeşitleri hazırlarım o şekilde bir öğün yaparım 

Meze Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. 
Genelde soğuk servis edilir. 
Ana yemek öncesi aperatif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir. 
Mezeler çok değişik türlerde olabilir. isteğinize kalmış yoğurtlusu , tuzlusu, imonlusu sadesi, tahinlisi saymakla bitmez

Gelelim benim hazırladığım lezzetlere;

Domates Soslu Pırasa

Soğangiller familyasını seviyorsanız bu lezzet tam size göre
Yazdan yapılmış mis gibi domates suyunun içine ince ince doğranmış pırasalar eklenir tuz eklenir karıştırılır, servis tabağına alınıp üzerine zeytinyağ gezdirilir.


Rus Mu ? Amerikan mı?
Neden derseniz çünkü Amerikan salatası olarak da bildiğimiz küp şeklinde doğranmış haşlanmış patates, havuç, bezelye ile hazırlanan ağırlıklı olarak mayonez ve yoğurtla tatlandırlan salatanın orijinal adı aslında Rus salatası. 


  • Malzemeler ; İsterseniz Mayonezi kendiniz de yapabilirsiniz tarifi vereceğim üstelik çok kolay.
  • Bu salatayı istege bağlı konserve sebze ile de hazırlayabilirsiniz.
  • 1 ad büyük boy havuç
  • 1 adbüyük boy patates
  • 1 su bardağıiri taneli bezelye
  • 10 adetkornişon salatalık turşusu
  • 2 yk mayonez
  • 2 yk kaşığısüzme yoğurt 
  • tuz














Yapılışı:
  • Patates ve Havuçların kabuklarını soyun,Bezelye taneleri iriliğinde küp şeklinde doğrayın.
  • Ayrı kaplarda patates , bezelye ve havucu haşlayın.
  • Haşlama suyunu süzüp soğuması için bekletin.
  • Kornişon turşularıda sebzelerle uyumlu olacak şekilde doğrayın. 
  • Tüm malzemeleri derin bir karıştırma kabında tuz ilavesiyle karıştırın
  • Mayonez ve yoğurdu karıştırıp sebzlere ekleyin ve karıştırın bekletmeden servis edin
  • Afiyet Olsun

Muhamarra & Acuka & Acıka


Yöreden yöreye farklılık gösteren, içine eklenen baharatlara göre isim alan 
"Acuka", "Acıka", "Muhammere" olarak da dilden dile yayılmış , Kafkaslara özgü bir kahvaltılık olduğu bilinen muhammara pratik hazırlanışıyla nefis bir lezzet 
Malzemeler:
  • 5-6 dilimkuru ekmek dilimi - etimek veya bayat ekmek içi
  • 1 sb iti çekilmiş ceviz içi
  • 3-4 yk biber salçası
  • 3-4 yk domates salçası
  • 1/2 çb limon suyu
  • 3 yemek kaşığısu
  • 3 yemek kaşığızeytinyağı
  • 2-3 dişsarımsak
  • tuz
  • kırmızı pul biber
  • kimyon
















Yapılışı:
  • Bayat ekmek içlerini kenar kısımlarını kullanmadan bir kaba çıkartın. 
  • Mümkünse küçük parçalar halinde ufalayın.
  • Ekmek içlerini limon suyu ve su ile ısladıktan sonra hafif bir şekilde ovun.
  • Ceviz içini mutfak robotunda iri parçalar halinde kalacak şekilde çekin. 
  • Sarımsakları tuz ilavesiyle havanda dövün.
  • Limon suyu ve su ile ıslattığınız bayat ekmek içlerini; iri parçalar halinde çektiğiniz ceviz içi, acı biber salçası, domates salçası, tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, kırmızı pul biber, kimyon ile karıştırın.
  • Macun kıvamına gelen sosu servis edin. 
  • Üzerine nar ekşisi ve zeytinyağı gezdirdiğiniz muhammarayı, maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis edebilirsiniz.
  • Afiyet Olsun 
Yoğurtlu & Tahinli Köz Patlıcan Salatası

Meze listenizde birinciliği kaptıracaksınız.
Tahinli yoğurtlu patlıcan tarifi hem kolay hem de çok lezzetli. 

Malzemeler:

  • 2-3 adetköz patlıcan
  • 4-5 yk süzme yoğurt
  • 1 yk elma sirkesi
  • 2-3 yk tahin
  • 2 diş sarımsak
  • tuz
  • üzerine ceviz










Yapılışı:
  • Patlıcanları közleyin,kabuklarını soyup minik minik doğruyoruz.
  • Yoğurt,tahin ve sirkeyi çırpalım ,sarımsakları ezelim tuzu ekleyip patlıcanlar ile karıştıralım 
  • Servis Edelim Afiyet olsun 
Sarımsaklı & Yoğurtlu Kızmızı Köz Biber

Malzemeler:

  • 5 adközlenmiş biber
  • 4-5 yk süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • tuz





Yapılışı:
  • Biberleri közleyin,kabuklarını soyup doğruyoruz.
  • Tuz ile Ezilmiş sarımsağı Yoğurt karıştırıp biberlerin içine kayup tekrar karıştıralım
  • Soğuk soğuk Servis Edelim Afiyet olsun 

Hiç yorum yok:

Etiketler