4 Aralık 2019 Çarşamba

Kış Çorbası Zencefilli & Zerdeçallı Mercimek Çorbası



Günaydın
Havalar iyi gidiyor derken soğuk bir anda geldi ama zamanıdır diyoruz ve anın tadını cıkartıyoruz koskocaman bir yılı  yine devirdik 2019’da ugurlamaya yavaştan başladık bile

Bu arada nefis tarifler denemeye dvem ediyorum 
Güne sıcacik bir çorba ile başlangic yapmayı severmisimiz?
Benim kuzucuklar bayilir hal boyle olunca tencere her daim tikirdar

Nefis Grip savar nefis bir tarifim var sizler için 
Mercimek Corbasi ama Zencefilli Zerdecalli Acili Zeytinyagli 


Malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Bir parça zerdeçal (fındık büyüklüğünde)
  • Bir parça zencefil (fındık büyüklüğünde)
  • 3 yk zeytinyağ
  • 1 çk salça ib. 
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Tuz
  • Su 2 lt kadar
Yapılışı:
  • Mercimeği güzelce yıkayın
  • Soğan, sarımsak,zencefil ve zerdeçalı soyup doğrayın
  • Zeytinyağ koyduğumuz tencereye sebzeleri atıp hafifce soteleyin , üzerine mercimekleri ekleyip karıştırın,baharatları ekleyin karıştırın ve suyu ekleyip orta harlı ateşte kaynamaya bırakın 
  • Mercimekler yumuşayınca ister kevgirden geçirin isterseniz bleder yardımı ile akışkan bir kıvam  haline getirin, eğer koyu bir kıvam olursa üzerine ılık su ekleyip kıvamı inceltin bir taşım daha kaynatın
  • Üzerine zeytinyağ gezdirip servis yapın 
  • Afiyet Olsun



10 Ekim 2019 Perşembe

Hem Sağlıklı Hem de Kolay Lor Nasıl Yapılır?

Merhabalar,
Çok pratik ve besleyici bir tarifim var geri çoğunuz biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum,ben sık sık yaparım , genelde mayalamaya çalıştığım ütler bazen tutmuyor ne hikmetse bende hemen birkaç damla limon veya sirke katıp lora çeviriveriyorum nefis oluyor 

Bu arada lor peynirini koyduğum kap en az 70 yıllık var Rahmetli Dedem ve Ananemden hatıra Rahmetli Annanem bize Papara yapardı bu kapta bilirmisiniz teyağını eritir içine biraz su koyardı doğranmış ekmeklerin üzerine dökerdi nasıl yerdik Çocukluk ne güzel zamanlarmış kıymet bilmeli nedense o zaman yaşananlar hiç unutulmuyor


Ekonomik ve çok sağlıklı bir şekilde hazırlayabileceğiniz lor peyniri tarifi için tazecik sütlere ihtiyacımız var Birkaç püf noktada bilirsek hemencecik hazırlayabiriz 

Lor peyniri inek veya keçi sütünün kestirilmesi ile yapılan ve peynir altı suyunun besleyici içeriği ile zenginleşmiş bir peynirdir.
İnek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermez. Üstelik içinde serum protein dediğimiz özellikle sporcuların aradığı bir proteine sahip. Bu protein kemik sağlığı için, bağışıklık sistemi zayıf kişiler ve bebekler için büyük önem taşıyor. 
Lor peyniri vitamin içeriği ile de değerli bir peynir. İçindeki proteinin yumurtadan daha yüksek biyolojik değeri var. Yumurta alerjisi olan kişiler, Lor yiyerek bu protein ihtiyacını da çok rahat karşılayabilir.Tüm bu özelliklerine rağmen Lor peyniri sadece böreklerde iç harç veya kurabiyelerde  kullanılıyor , Oysa lor peynirini günün her saati farklı öğünlerde tüketmek mümkün. 

Malzemeler:
  • Aslında ölçü vermek doğrumu bilmiyorum ama ben 2 lt pişirip mayaladığım sütten yaptım daha doğrusu mayaladım ama tutmamış kesilmiş içine 10 damla kadar limon suyu damlattım biraz tuz koydum yaklaşık 30 dk orta harlı ateşte kaynattım zaten kaynadıkça farkediyorsunuz süt toplanmaya başlıyor soğuduktan sonra bir tülbentle süzün --Suyunu sakın atmayın Çorbalarada kullanabilirsiniz çok kıymetli Peynir altı suyyu-- Tülbentin içinde kalan katışımı güzelca sarın sıkın ve bir gece asılı bir şekilde bekletin sabaha suyu süzülmüş olacaktır afiyetle tüketin mesela ben kahvaltıda recelle yemegi cok severim veya çörek otu zeytinyağ ile nefis oluyor
  • YADA
  • 2 lt çiğ süt
  • 10 damla limon suyu VEYA 1 yk sirke 
    • Bir tencerenin içerisine çiğ koyup pişirin,kaynama noktasına geldiğinde içerisine limon suyu veya sirkeyi ilave ederek karıştırın.Sütünüzün kesildiğini göreceksiniz,Bu kesilmeler başladıktan 10 dk sütünüzü ocaktan alın ve oda sıcaklığında ayrışması için bekletin.Bir tülbentle süzün ve tülbenti bağlayıp asın bekletin sonrasında afiyetle tüketin

7 Ekim 2019 Pazartesi

Kereviz Posalı Omlet & Pancake & Fit Sağlıklı Kahvaltı


Gunaydın
Biliyorsunuz geçen hafta içinde @celeryjuiceturkey ile #celery21iki ye başladım bugun 5.gün devam :) sizde yapabilirsiniz belki #kereviz in tadını sevmesiniz ama bence #sağlık #şifa niyetine içilmesi biz ailecek içiyoruz tabiki bizimkilere min ml veriyorum kendime duble :) 


Hergün sıkılan Kereviz saplarında posa çıkıyor atmaya kıyamıyorum ,hergün bişeyler deniyorum bu lezzet de onlardan biri gerçi #omlet mi desem #pancake mi desem bilemedim ama nefis oldu Posalar değerlenmiş oldu ortayada  #tok tutucu bir #lezzet cıktı

-28kg nasıl verdim okudunuzmu  işe burda 


Kereviz Sapı Kürü Nasıl Yapılır?



Ben peynir olarak Sert Keçi Peyniri kullandım içinde de #parmesan ekledim am sizler ağız tadınıza göre inek peyniri yada tulum peyniri ekleyebilirsiniz.

 Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 2 kaşık kadar ufalanmış sert keçi peyniri
  • 1 yemek kaşığı kadar rendelenmiş parmesan
  • 3 yemek kaşığı dolusu kereviz posası
  • pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
Yapılışı:
  • Tüm malzemeler derin bir kapta çırpılır 
  • Tereyağ eritilmiş sıcak tavaya dökülük orta harlı ateşte alt üst pişirilir 
  • Üzerine parmesan rendelenir
  • Afiyetle Yenir

3 Ekim 2019 Perşembe

ŞEKERSIZ NİŞASTASIZ ERIK PESTILI & FISTIK EZMELI ANTEP FISTIKLI PESTIL

Gunaydın
Evde yapılabilen lezzetleri cok seviyorum 
ŞEKERSİZ Erik Pestili Yaptım bazılarına @bellanutpeanutbutter Fıstık Ezmesi bazılarına da Toz Antep Fıstıgı koydum nefis sağlıklı bir atıştırmalık oldular 
Erikler Pazar tezgahından kalkmadan deneyin derim



Erik , vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine, su dengesinin korunmasına, hormon- ve enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynamakta. 

Evde pestil yapmak sanıldığı kadar zor değil 
Fakat terasınız varsa işiniz çok daha kolay,bazı yerlerde pestilin serilip kurutulacağı bir yer bulunmamakta, olsa bile hava kirliliği buna müsaade etmemektedir,eğer böyle bir durumdaysanız, pestilin üzeri hafifçe kuruyana kadar evin içerisinde bekletilmeli, daha sonra balkonda güneş alan bir yere serilerek hızlıca kuruması sağlanır


 Malzemeler
  • 1,5 kg.kadar kırmızı erik (çekirdekleri çıkan)
  • 1 kahve fincanı su
  • İç Dolgusu -isteğinize bağlı sade de yapabilirsiniz veya benim yaptığım gibi şekersiz fıstık ezmesi veya toz antep fıstığı kullanabilirsiniz.
Yapılışı;
  • Eriklerin çekirdeklerini çıkartıp bir tencereye koyun , üzerine 1 kahve fincanı suyu ekleyip orta harlı ateşte erikler yumuşayıp dağılana kadar pişirin.
  • Pişen erikleri kevgirden geçirin
  • çıkan akışkan kıvamlı erik marmeladını -ben silpat kullandım daha rahat oldu veya cam, çelik bir tepsiye döküp çok kaın olmayacak şekilde bir spatula yardımı ile yayın
  • Güneş alan bir yerde kuruması için bekletin , güneş gören bir yerde sabahtan akşama kadar bu şekilde bekleyen pestilin ön yüzü kurumuş olur,Pestili başka bir bezin üzerine ters çevirin ve diğer sabaha kadar arkasınında kurumasını bekleyin.
  • Hava sıcak ise 1- 2 günde pestilimiz kurur ve hazır hale gelir
  • Bir köşesinden kaldırıp sivri bir alet yardımıyla pestili silpattan ayırmaya başlayın, zaten gzel kuruduysa elinizle çektiğinizde yırtılmadan kalkacaktır 
  • Silpattan ayrılan pestili, ters yüzeyi içe gelecek şekilde kısa kısa katlayıp makasla kesin.
  • İstediğiniz büyüklüklerde dilimler yapıp sarın
  • Afiyet Olsun

2 Ekim 2019 Çarşamba

Kereviz Sapı Suyu & Celery Juice & Kereviz Sapı Kürü Nasıl Yapılır?

Merhabalar,
Şubat ayından bugüne kilo vermede epey yol aldım ,bugun itibariyle toplam -28kilo ile yola devam ediyorum Çok Şükür kendimi gayet iyi hissediyorum (Maşallah diyelim :))

Buarada merak edenlere dip not-Rejime başlamadan 2 gün önce tüm tetkiklerimi yaptırmıştım ve bazı kan degerleri (-demir-dvitamini-glukoz) düşük ve yüksekti dün tekrardan tüm değerlerimi yaptırdım ve sonuç mu sevindirici Düşük olanlar ve yüksek olan değerlerim normal olması gerektiği değerlere ulaşmış)


Bu süreç içinde spor yaptım ,Yemeğime dikkat ettim ,yeme düzenimi değiştirdim tabi ara ara kendimi çok zorlamayacak şekilde sıvı detox lar uyguladım ve dönem dönem beli bir süre Kereviz Sapı Kürü uyguladım.

Kereviz Sapı Küründen bagsetmek gerekirse ; yaz boyunca çok düzenli bir kür olmadı tadi şimdi artık okullar açıldı yazlıklar kapandı ev halkıda düzene girmeye başladıysa  kür dönemine tekrar girmeli diye düşünüyorum :) Nasılmı?


Kereviz diyince çevremdeki çoğu kiişide  ıyyygggg sesi bir surat ekşitmesi oluşuyor 
Sakin olun Panik yok Kereviz o kadarda kötü bir sebze değil yaaa :) Sevmiyor olabilirsiniz ama bence Şifa Niyetine içmelisiniz en azında belli dönemlerde mesala ben 03.Ekim itibariyle  @celeryjuiceturkey ile #celery21iki challenge ‘na başlıyorum 

21 gün boyunca her sabah Uyandığımızda 300-400 ml Kereviz Sapını sıkıp içiyoruz ve 30-40 dk sonra kahvaltımızı yapıyoruz yaniii Hücreleri Arındırıyoruz 



Bakalım Neymiş Bu Kereviz :) biraz konusalım

Kerevizin faydaları tabii ki saymakla bitmiyor ama sadece kereviz sapı kürü yapıp sonrasında hemen 
mucizevi etkiler olsun diye beklemeyin
Herşeyden önce beslenme bir bütündür, yani tek bir besine körü körüne bağlanarak hareket etmeyin. Kürü bitirdikten sonra “battı balık yan gider” diye eski düzeninize devam ediyorsanız, Yapmayın 
o zaman bu ya hep ya hiç algısı ve davranışı da bedeninizi çok yorar, unutmayın.

Peki bu Kerevizin faydaları neymiş?
  • Kolesterol düşürme gücüne sahiptir. 
  • Kalp sağlığı iyileştirmek ve korumak açısından önemli.Vücudun pH seviyesini dengeler, sağlıklı hücreler korur ve vücudun temel mineral seviyesini dengede tutar. Böylelikle kalp hastalığı riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İnflamasyonu Düşürür -Güçlü bir anti-inflamatuar özelliğine sahiptir.Yani yaşlandıkça iltihaplanmaya yol açan serbest radikal hasara savaş açar ve genel sağlığı destekler.
  • Hastalığa neden olan patojenleri etkisiz hale getirir, iltihaplanmaların önüne geçer.
  • Karaciğeri Korur -Araştırmacılar, yüksek kolesterollü beslenmeye kereviz, hindiba ve arpa tozu ilave edince, karaciğer enzim fonksiyonlarında ve kan lipid düzeylerinde iyileşme gözlemledi. Düzenli tüketildiğinde karaciğeri temizler ve bağırsakların çok daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Kilo Vermeye Yardımcıdır -Besleyici olmasının yanında vücuda sağladığı antioksidanlar, vitaminler ve mineraller sayesinde çok az bir kalori ile iyi bir besin sağlar. Lipid & YAĞ metabolizmasını düzenler.
  • Sindirime Faydalıdır -Lifli yapısı vardır. Ayrıca kereviz bağırsaklardaki dolaşımı arttırır.Kerevizdeki enzimler, midedeki hidroklorik asidi yükseltmeye çalışır, böylece yiyecekler kolayca sindirilir ve fermente olmaz. Düzenli olarak her gün yarım litre kereviz suyu tüketmek sindirim sisteminizi kısa sürede iyileştirebilir.
  • Şişkinlik ve su tutmayı azalttığı için de sindirimde rahatlama sağlar.
  • Anti-bakteriyel Özellikleri Vardır -Kereviz çok uzun yıllardır bitkisel ilaçlarda kullanılmaktadır. Enfeksiyona neden olan zararlı bakteri bileşikleriyle bir araya geldiğinde bakterilerin büyümesini engeller, bağışıklığı arttırır.
  • Kanserden Korur -Kerevizde poli asetilen denilen kanserden koruyucu bileşikler bulunmaktadır.
  • Böbreklere Faydalıdır -Kereviz diüretik yani idrar söktürücü özelliği ile idrar söktürür, kanı temizler ve böbreklere faydalıdır. 
  • A, C, K vitamini, potasyum, sodyum,manganez,kalsiyum,folik asit ve folat da dahil olmak üzere birçok yararlı vitamin ve mineraller içeriyor
  • Bilimsel veriler, kereviz suyunun flavon adı verilen antioksidan bileşiklerini içerdiğini ortaya koymuştur.Flovan, vücuttaki kronik enflamasyona neden olan spesifik reaksiyonları durdurarak, kronik hastalıkların riskini azaltır.
  • İçerdiği sodyum sayesinde, toksinlerin atılmasını kolaylaştırır ve mide zarının iyileşmesine ve yenilenmesini sağlar.
  • Kereviz, kalsiyum ve silisyum bakımından zengindir, bu da hasar görmüş kemiklerin yenilenmesine ve güçlendirilmesine yardımcı olur. 
Kereviz sapı nın faydalı saymakla bitmiyor Peki gelelim tadına :)
Oldum olası değişik lezzetleri tatmayı sevmişimdir.Yeşil sebze sularını ve smoothieleri çok severim,İçinde öyle çok meyve koymayı ve ballı tatlı da sevmem üstelik. Ama kereviz suyunu ilk kez tattığımda bardağı ağzıma götürürken beklentim tadının ekşimtrak acımsı olmasıydı ancak ilk yudumum alınca beni hayrete düşürdü ne bir acılık ne de bir ekşilik vardı, Kendine has Kokusu ile hafif tatlımsı bir suydu içtiğm.İçine buz atınca daha bir lezzetli oluyor 

Kereviz sapını nerden temin ediyorum ?

İyi tarım uygulamalarıyla kereviz ve daha birçok sebze, baharat, salata karışımı, mini yeşillikler, mikro filizler üreten @erusttarim 'dan temin ettiğim kerevizlerin tadından ve gramajından gayet memnumun 1 paket kereviz sapından yaklaşık 300-350ml su çıkıyor
Kereviz sapı suyunun ilk popüler olduğu Amerika’da ve sonrasında Avrupa ülkelerinde kereviz sapı organik olarak üretiliyor. Ama Türkiye’de kereviz sapı, ancak iyi tarım yapan firmalardan alınabiliyor. Bizdeki kereviz sapları, yurtdışında gördüklerimden çok daha az su içeriyor, bu nedenle daha fazla paket kullanmak durumunda kalıyorsunuz.

Nasıl tüketiyorum ?
  • Ben kereviz suyunu slow juicer’da sıkıyorum. 
  • Sadece Sap kısmını kullanıyorum yaprakları kullanmıyorum tadında acılık oluyor
  • Slow Juice sırınız yoksa Blender’a su ekleyerek yapabilirisiniz.
  • Kür için sabah 300-450 ml içmeniz öneriliyor.
  • Kereviz sapı suyunu tükettikten sonra 30-40 dk boyunca hiçbirşey yiyip içmemeniz öneriliyor. Sadece kereviz sapının suyunu sıkıyorsunuz, yani yanına limon, salatalık, zencefil vb. birşey eklemiyorsunuz.
  • Blender’da yapıyorsanız, posasını süzüp içmeniz gerektiği söyleniyor.
  • Kereviz sapını salatalarınızda, humus gibi mezeleri tüketirken kaşık niyetine kullanarak da tüketebilirsiniz.
Nasıl bir makine almalıyım?
  • Ben yıllardır Philips marka kullanıyorum takibi daha iyi olanları var ben elimde olduğundan ekstra almadım şimdilik benim işimi görüyor.
  • Yeşil yapraklı sebzeleri sıkabiliyorum yanına limon, salatalık gibi bir sebze eklendiğinde performansı daha iyi tabiki 
  • İthal olan markalarda performans açısından çok daha iyi markalar var, ancak fiyat olarak şu anda benim için yüksek.
Unutmayın, Beslenme bir bütündür 
Popüler olan birşeyi denemek, sizde alışkanlıklarınızı değiştirecek pozitif bir adım olabilir.
Ancak popüler de olsa herşeyi yapacaksınız anlamına gelmiyor ,kendinize uygun olup olmadığını mutlaka gözden geçirmeyi unutmayın

Sağlıkla Kalın.

25 Eylül 2019 Çarşamba

Ananaslı Yeşil Çay & Yağ Yakıcı Ödem Atıcı Çay

Gunaydinnn 
Benim ara ara yapip ictigim yag yakici odem atici cayim işte tarifi burda 
İster soguk isterseniz ilik ilik icin nefis bir lezzet hemdeiçindekiler Yağ Yakıcı özellikle  iç kabuğunda ananastan iki kat daha fazla bromelanin maddesi bulunuyor.
  • Bu madde Öksürüğüde duruduruyor
  • Bağırsak işlevini iyileştirir ve kabızlığa iyi gelir.
  • Sindirime yardımcı oluyor ve zayıflamaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor. 
  • Mükemmel bir idrar söktürücü olduğu için vücudunuzda bulunan fazla sıvıları atmanızı sağlayarak zayıflamaya yardımcı 
  • Çok iyi ödem attırır. 
  • Yağ Yakar

Nasıl Mı Yapıyorum ?
  • Bir dilim Ananasi kahvaltida yiyorsunuz kabugunu atmayip cay yapiyorsunuz
  • Caydanliga bir dilim ananasin kabugu koyun uzerine 4 bardak su koyup fokurdayana kadar kaynatin,ocagi kapattiktan sonra bir tutam yesil cay atip 3-5 dk demlendirin sure sonunda cayinizi suzup cam matatiniza doldurun 2 dilim limonuda icine atin istege gore buzlu veya ilik ilik gun icinde tuketin.
  • ben bu cayı 3-4 gun yapıyorum içiyorum sonrasında 10 gün vucudu dinlendiyorum sürekli içmiyorum
  • Afiyet Olsun

24 Eylül 2019 Salı

Yulaflı Chia Tohumlu Meyveli Yoğurt & Kahvaltı & Sağlıklı Beslenme


Günaydınnn, biliyorsunuz 7 aydın kilo vermeye yeme düzenimi değiştirmeye çalışıyorum, herşey yavaş yavaş raayına oturuyor  :) bundan sonra belli bir kiloda kalmayı hedefliyorum 
anlık detaylı paylaşımlar İnstagram @lezzetduragi

Bazı günler klasik kahvaltının dışına çıkış kendimi şımartıyorum güzel bardaklarda tabaklarda süslü yiyecekler hazırlıyorum :) 

Kendinize Önem Verin Kendini Sevin 

Güne Hafif bir öğünle başlamak istediğim zamanlarda lezzetli olsun ama birde karnımı doyursun üstünede sağlıklı vitaminli olsun dediğimde işte bu tur lezzetlerden hazırlıyorum siz de ağız tadına göre çeşitlendirebilirsiniz.

.


Malzemeler:-1 kişi için

  • 5 yk yoğurt
  • 1 yk yulaf
  • 1 tk chia tohumu
  • 4-5 adet çiğ badem veya ceviz veya fındık 
  • 1 yk bal
  • 1 çk tarçın

Süslemek için:

  • Nar - herhangi bir meyve de olabilir
  • 1-2 ad Çiğ Badem 
  • biraz chia tohumu
Yapılışı:

  • Bir kabın içine yoğurdu koyup üzerine yulaf,chia ve balı ekleyip karıştırın 5-10 dk kadar bekletin (Yulaf ve chia tohumu yoğurdu çekmiş olucak )
  • Çiğd Bademi bıçak yardımı ile ince ince kıyın tarçın ve bademi yoğurduniçine atıp karıştırın
  • İstediğiniz bir kaba koyup nar taneleri,badem ve chia yohumu ile süsleyip afiyetle yiyin 
Afiyet Olsun

AŞURE & ŞEKERSIZ TAZE MEYVELI ASURE



Çok şükür bu yılda Aşuremizi yapıp dağıttım 
Tabi klasik usulle yapmıştım :) 

Şekersiz Taze Meyveli Aşure de ev halkı 2 kez aşure isteyince evdeki malzemelerle ortaya çıktı, ben genelde bakliyatları 1 kg olarak haşlarım ve porsiyonayıp difrize koyarım sonrası için kolaylık oluyor :) Difrizde haslanmis bekleyen Bugday&Nohut&Fasulyem vardı zaten baktım evde de taze meyveler var bu kez bu şekilde denemek istedim orya bu lezzet çıktı bence çok güzel oldu zaten meyvelerde yeterince şeker var eksta rafine şekere gerek yok :)

ben yaptigim olcude yaziyorum size fikir olsun istediginiz meyveyi ekleyip cikartabilirsiniz




Malzemeler:
  • 1 sb haslanmis bugday 
  • 1 sb haslanmis kuru fasulye
  • 1 sb haslanmis nohut
  • 3 ad Taze Incir
  • 15-20 tane Mor Uzum
  • 15-20 tane Uzum
  • 5 ad murdum erigi 
  • 2 ad elma
  • 10 ad Kuru Kayisi
  • 1 yk dolmalik fistik
  • 1 sb sut
  • 2 lt su
  • Suslemek icin Nar, taze incir,uzum,antepfistigi
Yapılışı:
  • Haslanmis bakliyatlari bir tencereye koyup uzerine 2 lt kadar ilik su koyun ve hepsi ozlesene kadar kaynatin,
  • Meyveleri kup kup dograyin,kaynama baslayinca icine kup kup dogranmis elma ve kayisilari atin biraz kaynatinca diger meyveleri asamali koyup kaynatmaya devam edin,ocaktan almaya yakin sutu ilave edip karistirin ve 10 dk kadar kaynayip koyulasmaya baslayinca ocagi kapatin asuremiz biraz ilidiktan sonra kaselere paylastirin soguduktan sonra susleyiip servis edin

Afiyet Olsun

19 Eylül 2019 Perşembe

İsabella Tatlısı & Pepeçura & Pepeçi & Samaksa & Mor Üzüm Muhallebisi

Merhabalar,
Babam Sağolsun derler ya ben Annem Babam Soağolsun derim :) haftada bir kendi yetiştirdikleri meyvelerden sebzelerden gönderip durular bu mis kokulu üzümlerden onlardan gelince uzun zamandır aklımda olan tarifi denemek istedim 
Mis kokulu bir tarif bir lezzet İsabella Tatlısı 
Aslında bir çeşit üzüm cinsi İsabella kabuğu sert, içi yumuşacık diğer adıyla kokulu üzüm.
Karadeniz'in geleneksel tatlılarından Pepeçuranın ana malzemesi 
Ama ben bu kez  Şerife Aksoy tarifle yaptım , içinde un, nisasta yok 



Karadeniz kökenli olan üzüm cinsinden yapılan tatlı , Üzüm şırası ve nişastayla birleşince damklarda nefis bir tat bırakıyor farklı isimleri var Pepeçura, Pepeçi, Samaksa, Kara üzüm muhallebisi, mor üzüm tatlısı olarak da yöreye göre değişiklik gösteriyor
Kokulu mor ya da siyah üzümlerden yapılır.
Normal üzümlerden yapılabilir ama kokusu ve tadı aynı olmaz. 
Ben elimdeki üzümlere göre yaptım ama detaylarını Şerife Aksoy'un sayfasında bulabilirsiniz
Malzemeler;
  • 1 kg.siyah kokulu üzüm 
  • 3 sb su
  • 1 sb hardaliye -aramasını güçlendirmek için (istege bağlı)
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • 6 ad yaprak jelatin
Yapılışı
  • Üzümlerinizi yıkayın tanelere ayırın 
  • Bir tencereye koyup 1 re 3 oranında su koyun -üzerine 1 yemek kaığı dolusu esmer şeker ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Üzümler iyice suyunu bırakıp, eriyene kadar pişirin.Daha sonra bir blender yardımı ile çekin ,ardından büyükçe bir süzgeçten geçirin. Ezilmemiş olan üzümleri tahta kaşık yardımıyla iyice ezin.
  • Buzlu bir kapta jelatinleri eritin. (100 C gibi yüksek sıcaklıklarda jelatin kıvam artırıcı özelliğini yitirir. Bu sebeple jelatin kaynar suda çözündürülmez.Jelatinler dondurulmamalıdır. Dondurulduktan sonra gevrek bir hale gelerek yapısı bozulur.Kullanım oranlarına çok dikkat edilmeli. Fazla jelatin ürünü yapışkan hale getirirken, düşük miktarda jelatin jel oluşumunu sağlayamayabilir.Soğuk ürünlerde kullanılacaksa, jelatin küçük bir tencerede, çok düşük ısıda sıvı hale getirilir. Soğukluk farkından dolayı oluşacak topaklanmaları engellemek için kullanılacak üründen bir miktar sıvı haldeki jelatine eklenir, karıştırılır ve homojen bir görüntü elde ettikten sonra jelatin ana ürüne eklenir. Bu sayede topaklanmaların önüne geçilmiş olur Jelatini mikrodalga fırınlarda sıvı hale getirmek de mümkündür. Mikrodalga fırına girebilecek bir kaba jelatin konulur ve sıvı hale gelene kadar bekletilir. Ancak sıcaklık kontrolü çok önemlidir, zira jelatinin yapısında yoğunlukla proteinler bulunduğundan ve bu proteinler sıcakta denatüre olduğundan 35-40 dereceler arasında çözündürülmesi gerekmektedir.)
  • Elde ettiğiniz üzüm suyunun içine hardaliyeyi de koyup kaynatın,fokurdamaya başayınca,kepçe yardımı ile biraz sıvı alınır jelatinle erimis jelatinkarıştırıp üzüm suyuna eklenir karıştırmaya devam edilir.
  • Dilediğiniz kıvama geldiğinde kaselere doldurun.
  • Servis kaselerinin içinde bir süre ılımasını bekleyin.
  • Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve iyice soğumalarını sağlayın. Soğuyup, kıvamı iyice oturan tatlılarınızı süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

12 Eylül 2019 Perşembe

Kayısılı Fıstık Ezmeli Kuruyemişli Sağlıklı Atıştırmalık Toplar


Kilo aldırmayan, sağlıklı atıştırmalıklar tam da ağız tadınıza 
Çok az zaman harcayarak evdeki malzemeler ile herkesin damak tadına hitap eden lezzetler hazırlayabilirsiniz. Opsiyonel bir tarif istediği ekle istediği çıkar üstelik sağlıklı Un Yok Ekstra Şeker Yok daha ne olsun :)
Kahve ve çayın yanında acıktığınızı hissetiğiniz anda atıştırabileceğiniz nefis bir lezzet Tamamen vegan cezeryeleri anımsatan bu lezzeti çok seversiniz 



Malzemeler:
  • 1 avuç kuru kayısı (30 dk kadar suda bekletilmiş)
  • 2 yk ballı hindisatan cevizli fıstık ezmesi veya sade fıstık ezmesi
  • 1 kaşık kadar ceviz içi
  • 1 kaşık kadar çiğ badem
  • 1 kaşık kadar kabak çekirdeği içi
  • 1 kaşık kadar kabak çekirdek içi
  • 1 kaşık kadar çiğ kaju
  • 1 kaşık keten tohumu
  • üzerini kaplamak için 1/2 sb hindistan cevizi rendesi
Yapılışı:
  • Kuru kayısıları 30 dk kadar ılık suda bekletip süzün 
  • Rondonun içine alıp üzerine fıstık ezmesini ekleyip macun kıvamına gelene kadar çekin
  • üzerine kuruyemişleri ekleyip çekmeye devam edin
  • Karışımı bir kaba alın ve keten tohumunu ekleyin karıştırın
  • Derince bir kaba hindistan cevizini dökün karışımdan istediğiniz büyüklükte toplar yapın ve hindistan cevizine bulayıp servis yapın (bir kavanozda buzdobında bekletebilirsiniz)
  • Afiyet Olsun

8 Eylül 2019 Pazar

Oopsie Un Yok Glutensiz, Bol Proteinli, OOPSİE Ekmeği Nasıl Yapılır? Ketojenik Beslenme Tarifleri

Merhabalar;
Bugun sizler için pofidik bulut kadar hafif bir tarifim var üstelik zaman zaman glutensiz beslenmeye ihtiyaç duyduğumuzda ya da diyet yaptığımızda yardımınıza koşacak tarif Ketojenik beslenmeye de uygun  
Dusuk glisemik endeksli,karbonhidratsiz, sekersiz, unsuz, glutensiz, bol proteinli, yapimi cok kolay olan bir ekmek cesidi aslinda ekmek demek ne kadar dogru ama karbonhidrat icerigi nedeniyle ekmek yemeyen Ketojenik ,Dusuk karbonhidratli beslenenler ya da sagliksiz olmasi nedeniyle ekmegi hayatindan cikarmak isteyen herkes icin iyi bir alternatif
İçinde sadece yumurta ve peynir var ,kalori bakımından da oldukça masum 
Yapımı pratik, pişirmesi hızlı. 
Sofranızı kurana kadar hazır

Oopsie ekmeginin orijinal tarifinde sadece peynir, yumurta ve krem tartar bulunuyor

Tarife gelince çok basit


Malzemeler;
  • 3 yumurta (Beyaz ve sarı ayrılacak)
  • 3 yemek kaşığı krem peynir veya labne veya süzme yoğurt veya lor (Orjinali krem peynir)
  • 1 çay kaşığı krem tartar (yoksa kabartma tozu veya karbonat ta olur, ben kabartma tozu kullandım ama krem tartar daha ekmeksi bir yapi kazandiriyor) 
  • tuz
Yapılşı:
  • Yumurta beyazı ve sarılar dikkatlice ayrılır
  • Beyazlar kabartma tozu ve tuzla köpüksü bir kıvam alıp ters çevrildiğinde akmayacak şekilde olana kadar çırpılır
  • Sarılarada labne olave edilerek çırpılır 
  • Derin bir kabın içinde beyaz ve sarılar yavaşça karıştırılır
  • Yağlı kağıt serili tepsiye kepçe yaprdımı ile aralıklı dökülür 
  • Önceden ısıtılmış 150°C firinda 20 dk pisirilir, ilk 15 dk dan sonra kontrol edip ust ve alt rengini kontrol edin,
  • İster sade ister tatlı , tuzlu afiyetle tükenin

Etiketler