9 Haziran 2020 Salı

Budapeşte Pasta


Budapeşte Pasta denedinizmi daha önce?
Efsane bir lezzet 

Çırpılmış yumurta akı ve şeker ile yapılan bir rulo pasta. Aslında orjinali konserve mandalina ile yapılırmış İsveç'te içine eklenen krema konserve mandalina ile karıştırılıyormuş
konserve normal meyveye göre daha şekerli

Ben çilekli yaptım malum bu mevsimde mandalina bulmak zor inşallah kışın mandalina ile de deneme imkanım olur

Geçenlerde hatırlarsanız #pavlova yapmıştım fazladan yumurta beyazı olunca uzun zamandır aklımda olan #budapeştepasta yı da denemek istedim  sizlerde denemek isterseniz @chefandmom ‘un #youtube sayfasında #video olarak paylaşımı var

Ben yinede tarifi paylaşıcam 

Malzemeler Kek İçin
  • 125 gr yumurta akı (4 ad yaklaşık)
  • 200 gr toz şeker (240 ml lik bardakla 1 bardak)
  • 25 gr un (2 yk )
  • 1 pk vanilin
  • 10 gr nişasta (1 yk tepeleme)
  • 100 gr ince cekilmis badem (200 ml bardakla 1 bardak)
Yapılışı
  • Yumurta aklarını mikser yardımıyla iyice kabarıp kabı ters cevirdiğimizde düşmeyecek kadar çırpalım yüksek devirdi. 
  • Düşük devire alıp kaşık kaşık toz şekeri ekleyelim ve çırpalım.
  • Mutfak robotunda 100 gr bademi çekelim en son un ve nişastayı de ekleyip beraber çekelim. 
  • Bu karışımı yumurta beyazı karışımına 3-4 seferde ekleyelim. 
  • Spatulayla alttan üste karıştırarak söndürmeden homojen karışana kadar devam edelim. 
  • Bu karışımı sıkma torbasına alıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine sıra sıra sıkalım.
  • 160 derece önceden ısınmış fanlı fırında 20 dakika pişirelim. 
  • Fırından alınca ters çevirip yağlı kağıdı çıkaralım ve soğumasını bekleyelim. 
Krema icin (ben labne kreması kullandım)
  • 200 gr suyu süzülmüş labne
  • 3 yk pudra şekeri
Üzeri ve içi için
  • Bolca çilek
  • Labne ve pudra şekerini çırpıp 2-3 saat bekletelim.
  • Kekin üzerine kremayı yayalım. 
  • Arasına doğradığımız çilek parçalarını koyun dikkatli bi şeklide rulo gibi sarın çok kırılgan kırılırsa takılmayın üzerini pudra şekeri veya çikolatayla süsleyip kapatabilirsiniz .







1 Haziran 2020 Pazartesi

Pembe Domates Efsaneden İbaret Bir Lezzet


Sizce de çok Fotojenik degilmi?
Sizin kahvaltıda veya heröğün olmazsa olmazınız nedir?
Ben kahvaltı ve her öğün Domates tüketenlerdenim özellikle bu zamanlarda #domates #peynir cok severim
Dilimlenmiş Domatesler Şifa deposu Zeytinyağ ile birleşince sofrada başka bir lezzete gerek kalmıyor 
Simdi de tam zamani
Pembis pembis
Ince Kabuklu
Mis Kokulu Domatesler
En dogal hali ile @entazem34 te
Bir tıkla kapınızda bir bakın derim

Kırmızıyla pembe arasında besin değeri ve fayda açısından hiçbir fark olmayan domatesin pişirildiğinde likopen açısından daha zengin oluyormuş

ANTİOKSİDAN kaynağı 
Domatesin bilinenin aksine sebze değil meyve olduğununu soyleniyor
Birçoğumuz domatesin o ateş kırmızı rengini çok severiz. Domatese kırmızı rengini veren likopen pigmentidir. Likopen, en güçlü antioksidanlardandır. Kanser, kalp ve kolesterol gibi hastalıklarda fayda sağladığı düşünülmektedir. Karpuz, greyfurt ve kuşburnu gibi domates de likopen açısından en zengin meyvedir


İNCE KABUKLU Likopen kaynağı Domates işlendiğinde, içeriğindeki likopenin vücut tarafından kullanılma oranı da artar. Pişmiş domates tükettiğimizde, çiğ domatese göre daha fazla likopen alınır.
Bu nedenle ne tür domates alırsanız alın, pişmiş olarak tüketmeye çalışın. 

Pembe domates açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. 
Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter. İnce kabukluları daha etkilidir. Meyvesi çok etli ve sulu olup çekirdek oranı fazladır. Fakat raf ömrü azdır. Bir başka domates ise çapraz üreme yöntemiyle elde edilen kırmızı domates. Seçici üreme teknikleri ve hibridizasyonla olgunlaştığında her yeri homojen olarak kızaran bir domates elde edilir.

Daha fazla tüketmek  için öneriler
  • Sabah kahvaltısında haftanın 2 günü bol domatesli menemen yapabilirsiniz. 
  • Yaptığınız tüm yemeklere fazladan domates ekleyebilirsiniz. 
  • Çorba seçimlerinizi daha çok domates çorbasından yana kullanabilirsiniz. 
  • Ara öğünlerde domates suyu içebilirsiniz. 
  • Makarnalarınızın üstüne krema sos yerine baharatlarla zenginleştirilm
  • Bu şekilde kilo kontrolü de yapmış olursunuz.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR Domates B6, A, C, K vitamini, magnezyum, potasyum, fosfor ve bakır için iyi bir kaynaktır. 
Domateste yoğun olarak bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasında ve kalsiyumla beraber kemik sağlığını korumada büyük önem taşır. 
Kanserden korumada faydası olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. 
Özellikle prostat kanserini önlemede etkilidir. 
Düşük kalorili ve lifli yapısı, yağ içermemesi, domatesi diyet yapanlar için vazgeçilmez bir besin haline getiriyor.
Lifli yapısı sayesinde mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olan domates kabızlığı da giderir. 

31 Mayıs 2020 Pazar

Pavlova & Yeni Zelanda'nın Milli Tatlısı

Araştırmalara göre 1926 yılında dünya turnesine çıkan kuğu edalı balerin Anna Pavlova için tasarlanan zarif ve hafif bir tatlı pavlova.


Yeni Zelanda-Avustralya turnesinde, Yeni Zelanda'da kaldığı otelin şefi, balerinin şerefine bir tatlı hazırlar.
Alttaki beze tütüyü 
Aradaki krema tütünün üzerindeki ince kumaşı
Süslemede kullandığı kivi ise Anna'nın giydiği tütü üzerindeki yeşil gül yapraklarını temsil ediyormuş.

Çırpılmış yumurta beyazları; düşük derecede, uzun sürede pişirilir. Çırpılmış soğuk krema soğuyan bezenin üzerine serilir. Taze meyveler, meyve bazlı soslar ile taçlanan tatlı bekletmeden dilim dilim servis edilir.
İştah açıcı görüntüsü ile oldukça lezzetli bir tatlı olan Pavlova göründüğü kadar zor değil 
Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var
  • Yumurtalarınızı mutlaka birkaç saat öncesi buzdolabından çıkarın.
  • Toz şeker iri taneli ise bir robottan geçirip inceltin çünkü benmaride çırpmıyorsanız veya güçlü bir robotunuz yok ise eritmesi çok zor.
  • Üzerini süslemek için kullanacağınız kremanın soğuk olmasına dikkat edin. 
  • Toz kremşanti kullanacaksanız 1/2 sb süt ile çırpın veya yumurta sarıları ile pastacı kreması hazırlayabilirsiniz veya labneli pudra şekerli krema hazırlayabilirsiniz.
  • Pavlovaya kremayı mutlaka servisten hemen önce ekleyin. Aksi takdirde beklerken pavlovanın hassas yapısı kremadaki nem nedeni ile eriyebilir bekletmeden servis edin


Beze Malzemeler
  • 5 ad yumurta akı 
  • 150 gr toz şeker
  • 1 yk nisasta
Kreması için:
  • 200 ml labne
  • 5 yk pudra şekeri
Üzeri için:
  • Meyve çilek, kivi,kayısı, nane yaprakları
Yapılışı
  • Yumurta beyazlarını önce düşük devirde başlayarak mixer yardımı köpürtün.
  • Köpürmeye başlayan beyazlara azar azar şekeri ekleyin, şeker tamamen eriyip parlak ve sıkı bir hal alana kadar çırpma işlemine devam edin.Traş köpüğü kıvamında bıçakla kesilebilecek kadar koyu olmalı
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye karışımı dökün ve spatula yardımı çok inceltemeden yuvarlak bir şekil verin. 
  • Karışımın ortasını hafifçe çukur ve kenarlarını da kaşık yardımı ile etek gibi şekillendirebilirisniz
  • Fırını 120 derecede ısıtın. 
  • Pavlovayı fırına atmadan önce ısıyı 100 dereceye düşürün.
  • İlk 30 dk geçtikten sonra fırını 60 dereceye düşürün ve 30 dk daha pişirin. Kademeli olarak ısıyı 50-100 derece arasında tutun ve yaklaşık 2,5-3 saat pişirin(her fırın farklıklık gösterebilir kontrollu bir şekilde pişirmeye devam edin) Süre sonunda fırını kapatın ve kapağını hafifçe açık bırakarak soğuması için fırının içinde dinlendirin 
  • Bu sırada labne ve pudra şekerini çırpın buzdolabında bekletin
  • Pavlovayı fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına geldiğinde kremayı sürün meyvelerle süsleyin ve hiç bekletmeden servis edin
  • Afiyet olsun.

29 Mayıs 2020 Cuma

Şekersiz Chia Tohumlu Çilek Reçeli


Şekersiz ve Kıvamlı Reçel olurmu?
ŞEKER YOK!
TANELİ Kaşık kaşık yemeli CHIA Tohumlu ÇİLEK Reçeli tarifim var


Isterseniz biraz bal ekleyebilirsiniz ama minnak kokulu cilek bulursaniz gerek yok,zaten az olcu yapiyiruz bu kışlık kavanozluk değil yani Yap Ye Bitir☺️


Ben 500gr #çilek ten yaptım zaten pişince fazla birşey kalmıyor 




Malzemeler

  • 500 gr çilek
  • 2 yk chia tohumu
  • 1 ad portakalın suyu
  • 1 yk bal ib.
Yapılışı

  • Çilekleri bir kaç kez çok zedelemeden yıkayın, süzgeçte bekletin.
  • Çileklerler küçükse hiç bölmeyin,büyükse ortadan ikiye üçe bölebilirsiniz
  • Küçük bir tencereye çilekleri,chia tohumunu ve portakal suyunu koyup karıstırın ve mümkünse 1 gece değilse birkaç saat buzdolabında bekletin.Sonrasında kapağı açık bir şekilde kaynatmaya başlayın.
  • Eğer bal eklemek isterseniz ocaktan indirmeye yakın ekleyin karıştırıp ocağı kapatın
  • Kaynama başladıktan sonra köpük görürseniz alın ama şeker olmadığından çok köpük olamaycaktır.15-20 dk kaynadıktan sonra altını kapatın ve kavanoza doldurup kapağını kapatıp ters çevirin.
  • Tamamen soğuyunca buzdolabına kaldırın. 
  • Afiyetle tüketin durdukça kıvam alacaktır
.

26 Mayıs 2020 Salı

Medovik & Rus Pastası & Ballı Pasta


Herkese merhabaa

Eskiden annelerimiz tarif defterinde Amonyaklı Pasta tarifi vardı hatırlarmısınız ?
İşte bu Medovik içine katılan karbonatla sanki onu andırıyor gibi amaaa içine giren ipek gibi Pastacı kreması ve evde yaptığım Süt Reçeli ile birlişince ortaya efsane bir lezzet çıktı

Uzun zamandır denemek istediğim bir lezzzetti 
İnstada Yeşim'in  @yesimozyurtozcelik61 sayfasındaki  paylaşımına denk gelince aklıma düştü 
Melissa 'da @melisamutfakta videolu anlatmış hal böyle olunca hemen denemeye karar verdim sonuç mu  efsaneee oldu denemeye değer


Görüntüyse ve tadı ile misafirlerinizin başını döndürecek bir lezzet Rus pastası & Medovik & Ballı Pasta harika bir tarif

Yapım aşamaları biraz zahmetli ama sonuca deger diye düşünüyorum

Öncelikle incecik açtığımız hamurları teker teker 3-5 dk fırında pişiricez,soğumaya bıraktığımızda pastacı kremamızı hazırlıcaz ve kat kat birleştiricez 



Benim 11 ad bezem çıktı ortalama 80 gr bezeleri ince ince açtım 20cm  yuvarlak bir kalıpla kestim kenarlardan çıkan hamurlarla ekstra 3 adet daha kurabiye çıktı 1 katını un haline getirdim ve 12 katıı pasta için kullandım, siz elinizdeki yuvarlak bir tabağı baz alarak ayarlayabilirsiniz

Ben yuvarlak yaptım ama şart değil istediğiniz şekilde yapabiliriniz kare dikdörtgen olur 
Yapımı zahmetli gibi görünse de sonuç kesinlikle denemeye değer, şimdiden afiyet olsun
Denerseniz benimle paylaşmayı unutmayın İnstagramdan DM atarabilirsiniz @lezzetduragi 

Medovik & Rus Pastası & Ballı Pasta


Kurabiye Malzemeleri
  • 100 gr tereyağı
  • 3 yk bal -30 gr
  • 2 tk karbonat-20 gr
  • 3 ad yumurta 
  • 1 sb toz şeker-170
  • 3 yk yoğurt-135 gr
  • 4 sb un-440 gr
 Pastacı kreması için;
  • 1 ad yumurta
  • 1 sb toz şeker
  • 2 yk un
  • 500 ml süt
  • 1 yk tereyağ
  • 1 pk vanilya
  • İstege bağlı 200 gr Süt Reçeli- 
  • Pastacı kremasının yapıp soğuduktan sonra içine karıştırabilirsiniz
 Yapılışı :
  • Önce pastacı kremasını yapıp kenarda soğutalım
  • Krema için ; Tereyağ hariç tüm malzemeleri tencereye alıp güzelce çırpın ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin koyu kıvam aldıktan sonra tereyağ ve vanilyayı ekleyip karıştırın pürüzsüz bir kıvam alınca bir tepsiye döküp üzerine streç kapatıp soğuması için bir kenarda bekletin
  • Kurabiyeler için;
  • Tereyağını bir tencreye koyup eritin, erimeye başlayınca balı ekleyip karıştırın ve karbonatı ekleyip karıştırmaya devam edin karamel koyu bir renk alınca ılınması içinde kenarda bekletin




  • Çırpma kabında yumurta ve toz şeker koyup köpük köpük olana kadar çırplım,
  • Kenarda bekleyen tereyağlı ballı karışımı ekleyerek karıştırmaya devam edelim 


  • Yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edelim 
  • Unu da eleyerek ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim yumuşak ele yapışan bir kıvam olucak

  • Tezgahı hafifçe unlayalım ve hamuru tezgaha alalım
  • Hamuru eşit bir şekilde 13-14 parçaya bölelim (ben 11 bezeye böldüm ortalama 80 gr beze) yuvarlayıp hafifçe unlanmış tezgahta üzerine streç kapatıp  30 dk kadar dinlendirelim 

  • Dinlenen bezeleri tek tek iki yağlı kağıt arasında çok inceltmeden yapıştırmadan açıyoruz,Tatlı tabağı büyüklüğünde -ben yuvarlak kestim siz isteğinize bağlı kare kesebilirsiniz 
  • Üzerini çatalla delikler açın yağlı kağıtla fırın tepsisine koyun 
  • 180c fansız fırında 3-5 dk pişirin, tüm bezeler için aynı işlemi uygulayın

  • Tüm bezeleri pişirdikten sonra en zevkli kısmına geldik birleştiriyoruzz
  • Soğumuş olan kremamızı mikser ile çırpın--Bu aşamada süt reçelini eklenecekse ekleyip krema ve süt reçelini birlikte mikser ile çırpın
  • 1 ad bisküviyi ayırıp rondodan geçirin üst kaplam için kullanacağız
  • Çember bir kalıbınız varsa servis tabağına koyup 1.bisküviyi koyun ve hertarafını krema ile kaplayın üzerine diğer bisküviyi koyun yine krema sürün , tüm bisküviler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın, en son kalan kremayı pastanı üzerine ve etrafına sürün, rondodan geçtiğimiz bisküvi parçalarını ile pastamızın üzerini kaplayın 
  • Servis için hazırlayın
  • Afiyet Olsun








21 Mayıs 2020 Perşembe

Zeytinyağlı Kuru Üzümlü Kabak




Zeytinyağlı Severmisiniz?

Peki ya içinde #kurumeyve varsa?

Zeytinyağlı yemekleri sıcak mı soğuk mu seversiniz? 
Bazı tarfiler varki yapıldıktan sonra bekledikçe lezzetine lezzet katar mesala ben kabaklı tarifler olunca beklemiş seviyorum, ama Zeytinyağlı Taze Fasulyeyi sıcak da yerim :) 

Yine nefis bir lezzet  
Zeytinyağlı Kuru Üzümlü Kabak


@sihirliparmaklar paylaşmıştı Yaban Mersini ile evde kalmamış bende Kuru üzümle denedim nefis bir lezzet oldu 
Mutlaka deneyin derim pişirin kaldırın dolaba ertesi gün üzerine zeytinyağ gezdirin afiyetle hüpletin

Malzemeler(kullandığım ölçüde yazıyorum)
  • 2-3 ad orta boy sakız kabak
  • 1 ad kuru sogan
  • 1 ad mor soğan 
  • 2-3 dis sarimsak
  • 1/2 cb Kuru Üzüm veya -yaban mersini -turna yemişi(cranberry)
  • 1/2 cb pirinc
  • 1 tk toz seker
  • 1 ck tuz
  • 1/4 limonun suyu
  • 1/2 demet dereotu
  • 1/2 cb zeytinyağ
Yapılışı 
  • Kabaklarin uzeri hafifçe soyulur
  • 2 parmak kalinliginda halka halka kesilir. 
  • Tencerenin dibine dereotu saplari yerleştirilir. 


  • Uzerine kabaklarin yarisi dizilir. 
  • Piyazlık dogranmis kuru soganların yarisi kabakların üzerine dizilir
  • Üzerine kalan kabaklar dizilir.  
  • Pirinc, kuru üzüm, dogranmis sarimsak, tuz, seker, zeytinyağ, limon suyu eklenir ve kabaklarin yarisina gelecek kadar su ilave edilir. 
  • Önce harli ateste kaynatilir. 
  • Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pirincler ve kabaklar yumusayana kadar pisirilir. 
  • Tencerenin icinde sogumaya birakilir. 
  • Servis tabagina alinir. 
  • Uzerine dereotu ve zeytinyagi gezdirilerek servis edilir
  • Afiyet olsun




Etiketler